Slāpekļa mēslojuma ietekme uz zemsedzes veģetāciju skujkoku audzēs uz minerālaugsnēm - Zvaigzne, Zaiga Anna (Latvijas Universitāte, 2019)
Mežsaimniecība ir viena no svarīgākajām tautsaimniecības nozarēm Latvijā, tāpēc ir svarīgi veikt pareizu mežu apsaimniekošanu, paaugstinot to ražību tai pat laikā nenodarot būtiskus kaitējumus apkārtējai videi. Maģistra darba mērķis ir pētīt slāpekļa mēslojuma ietekmi uz meža zemsedzes veģetāciju skujkoku audzēs uz minerālaugsnēm Kalsnavas mežu novadā. Darbā aplūkoti dažādi vides piesārņojuma veidi, to izplatība un ietekme uz vides procesiem. Maģistra darba izstrādei, sadarbībā ar LVMI Silava pētniekiem, izraudzīti 4 objekti, kur koku augšanas apstākļu uzlabošanai izmantots slāpekļa mēslojums. Zemsedzes veģetācijas analizēšanai izvēlētas 5 audzes LVMI Silava un LLU valsts zinātniskās izpētes mežu apsaimniekošanas aģentūras „Meža pētīšanas stacija” Kalsnavas mežu novadā, kur 2015. gadā ierīkoti mēslošanas izmēģinājumi. Katrā objektā ierīkoti mēslošanas (pētāmā deva – 0,44 t NH4NO3 ha-1) un kontroles parauglaukumi. Objektā ievākti dati par zemsedzes veģetācijas sastāvu un projektīvo segumu, novērtējums veikts 1 m2 lielos pastāvīgā monitoringa parauglaukumos. Pētījumā konstatēts, ka slāpekļa mēslojums būtiski nepalielina zemsedzes augu biomasu. Sūnu stāvā lielāks vidējais projektīvais segums veidojas kontroles parauglaukumos, savukārt lakstaugu stāvā – laukumos, kur izmantots augsnes ielabošanas līdzeklis. Salīdzinot ar 2016. gada datiem, kopējais sugu skaits objektos ir palielinājies, tāpat arī ielabotajos parauglaukumos uzskaitīts vairāk sugu nekā kontroles laukumos.

Forest sector is one of the most important contributors to national economy. Thus proper forest management is crucial because it increases the value of forest while not notably harming the environment. Aim of master thesis is to study the effects of nitrogen fertilizer on ground vegetation in coniferous stands on mineral soils. Several types of impacts of pollution on environmental processes are reviewed in the framework of this thesis. In order to conduct master thesis 4 experimental objects where nitrogen fertilizer was used to improve the growth conditions of trees were chosen while collaborating with researchers of LSFRI Silava. In order to analyse ground vegetation total of 5 stands were chosen in 2015 for establishing experimental plots concerning fertilization. Stands are located in Kalsnava and managed by agency FRS. Treatments of control and fertilization (0,44 t NH4NO3 ha-1) were applied in each experimental object. Empirical data regarding composition and cover of ground vegetation was obtained. Assessment was done by establishing 1 m2 large experimental plots for continuous monitoring. Fertilization with nitrogen showed no significant relationship with biomass of ground vegetation. Mean projective coverage for moss layer was the highest in control plots while herbaceous layer had its highest mean projective coverage in plots fertilized with nitrogen. Comparing ground vegetation data between years, the total number of species in the objects has increased. Fertilized plots still had higher number of species than control plots.
Effect of nitrogen fertilizer on ground vegetation in coniferous forests on mineral soils
Keywords: Vides zinātne; meža veģetācija; slāpekļa mēslojums; skujkoku augšanas gaita; biomasas pieaugums; minerālaugsnes