Saistības starp stresa pārvarēšanas stratēģijām, personības iezīmēm un uztverto labklājību pieaugušo vidū - Vecmane, Kristīne Alise (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis ir kvantitatīvi novērtēt saistību starp dažādām personības iezīmēm, stresa pārvarēšanas stratēģijām un uztverto labklājību. Tāpat, pētījuma ietvaros tiek apskatītas dzimumatšķirības šajos mainīgajos. Pētījumā piedalījās 60 respondenti (41 sieviete, 19 vīrieši) vecumā no 19 līdz 77 gadiem (M = 32,52). Datu ievākšanai tika izmantotas trīs aptaujas: stresa pārvarēšanas stratēģiju aptauja (Carven, Scheier, & Weintraub, 1989), aptauja “Lielais piecinieks” (Benet-Martínez & John, 1998), apmierinātības ar dzīvi skala (Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985), kā arī demogrāfiskie jautājumi par dzimumu un vecumu. Pētījumā tika atklātas nozīmīgas pozitīvas saistības starp personības iezīmēm un uztverto labklājību, personības iezīmēm un stresa pārvarēšanas stratēģijām. Pētījumā tika atklātas nozīmīgas negatīvas saistības starp personības iezīmēm un stresa pārvarēšanas stratēģijām, kā arī starp vecumu un stresa pārvarēšanas stratēģijām. Tika novērotas nozīmīgas dzimumatšķirības personības iezīmēs un stresa pārvarēšanas stratēģijās.

The aim of the study is to quantitatively assess the relationship between various personality traits, coping strategies and perceived well-being. The study also examines gender differences among these variables. The study included 60 respondents (41 women, 19 men) aged 19 to 77 years (M = 32.52). Three surveys were used to collect data: The Coping Orientation of Problem Experience / COPE / Inventory (Carven, Scheier, & Weintraub, 1989), The Big Five Inventory (Benet-Martínez & John, 1998), Satisfaction With Life Scale (Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985), and demographic questions about gender and age. The study found significant positive relationships between personality traits and perceived well-being, personality traits and stress coping strategies. The study found significant negative relationship between personality traits and coping strategies, as well as between age and coping strategies. Significant gender differences were observed in personality traits and coping strategies.
Relationships Between Stress Coping Strategies, Personality Traits, and Perceived Well-Being Among Adults
Keywords: Psiholoģija; personības iezīmes; stresa pārvarēšanas stratēģijas; uztvertā labklājība; dzimumatšķirības