Lipīdu oksidācijas intensitātes, sirdsdarbības frekvences un organisma skābekļa patēriņa izvērtējums jaunām, pieaugušām sievietēm standartizētā augošā slodzē - Gustiņa, Zane (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba nosaukums: Lipīdu oksidācijas intensitātes, sirdsdarbības frekvences un organisma skābekļa patēriņa izvērtējums jaunām, pieaugušām sievietēm standartizētā, augošā slodzē. Pētījuma mērķis: pēc sirdsdarbības frekvences un skābekļa patēriņa relatīvās intensitātes noteikt submaksimālas slodzes diapazonu, ko raksturo maksimāla lipīdu oksidācijas intensitāte fiziski netrenētām personām ar atšķirīgām ķermeņa audu proporcijām. Pētījumā piedalījās 23 klīniski veselas sievietes, kas pēc ķermeņa masas indeksa kritērija tika iedalītass 3 pētījuma grupās: 1.grupa - ar samazinātu ķermeņa tauku masu, 2.grupa - ar normālu ķermeņa tauku masu un 3.grupa - ar paaugstinātu ķermeņa tauku masu. Laboratorijā, izmantojot netiešās kalorimetrijas metodi, izmeklējamām personām tika noteikti gāzu maiņas parametri miera apstākļos un standartizētās, submaksimālas slodzes testā uz skrejceliņa. Slodzes laikā ar pulsometru tika veikta sirdsdarbības nepārtraukta frekvences reģistrācija. Iegūtie rezultāti rāda, ka sievietēm ar normālu ķermeņa tauku masu miera apstākļos ir izteiktāka tendence kā enerģētisko substrātu izmantot taukus, salīdzinot ar cilvēkiem, kuriem relatīvā tauku masa ir samazināta vai paaugstināta. Sievietēm ar pazeminātu un paaugstinātu ķermeņa tauku masu maksimālā lipīdu oksidācijas intensitāte ir pie zemākas fiziskās slodzes intensitātes, nekā personām ar normālu tauku masu. Sievietēm ar paaugstinātu tauku masu fiziskas slodzes intensitāte, kas visefektīvāk stimulē lipīdu oksidāciju ir zemas līdz vidējas intensitātes slodze, kas atbilst 35-55% no maksimālā skābekļa patēriņa vai 50-60% no maksimālās sirdsdarbības frekvences.

Title: Evaluation of lipid oxidation rate, heart rate and oxygen consumption during increasing workload exercise in young adult females. Aim of the research: to determine relative oxygen consumption and heart rate range at maximal lipid oxidation rate during increasing workload exercise for physically untrained persons with different body composition. The study involved 23 clinically healthy females that were divided into 3 groups: 1st group had decreased body fat mass, 2nd group – normal body fat mass and 3th group – increased body fat mass. Indirect calorimetry was used to determine gas exchange for investigated persons during rest conditions and during increasing submaximal workload exercise on treadmill. Continuous heart rate was recorded by heart rate monitor during exercise. The obtained results show more outspoken tendency to use fat as energetic substrate during rest in females with normal body fat mass in comparison to those with decreased or increased fat mass. Maximal lipid oxidation intensity was observed at lower workload intensity for females with decreased and increased body fat mass in comparison to those with normal fat mass. For females with increased fat mass, lipid oxidation is most effectively stimulated by physical workload of low to medium intensity that corresponds to 35-55% of maximal oxygen consumption or 50-60% of maximal heart rate. Keywords: metabolic rate, energetic substrate oxidation, heart rate, workload exercise, female.
Evaluation of lipid oxidation rate, heart rate and oxygen consumption during increasing workload exercise in young adult females
Keywords: Bioloģija; vielmaiņas intensitāte; enerģētisko substrātu oksidācija; sirdsdarbības frekvence; slodzes tests; sievietes