Inovācijas datorzinātnēs - likumsakarība vai nejaušība? - Rulle, Aija (Latvijas Universitāte, 2011)
Jaundibinātiem uzľēmumiem vienmēr ir bijusi liela nozīme izaugsmē un attīstībā daudzās industriāli attīstītās valstīs visā pasaulē. Tā kā ražošanas un inovāciju līmenis strauji pieaug un atrodas nemitīga attīstībā, arī tehnoloģiju līmenis ir ātri augošs un līdz ar to arī uzľēmumu likvidācijas un jaundibināšanas likmes ir palielinājušās. Tādēļ ir svarīgi piemērot labāko stratēģiju, lai ilgāk izdzīvotu. Tikai apmēram puse no jaunajiem darba devēju uzľēmumiem izdzīvo ilgāk nekā 4 gadus un vairāk, bet bankrotē gandrīz 60% no visu augsto tehnoloģiju jauninājumu uzľēmumiem. Darba mērķis izpētīt novatoriskos uzľēmumus, kas veidojuši uzľēmumus sākot no 2006. gada, šo uzľēmēju izglītības līmeni, to, kāda veida uzľēmumi katru gadu tiek veidoti. Apkopot šo uzľēmumu kopīgās iezīmes, lai izzinātu, vai novatoriskās idejas rodas dažādu likumsakarību dēļ, vai arī tās ir nejaušas idejas.

Newly created enterprises have always had a great influence on growth and development in many industrialized countries all around the world. Since the level of production and innovation is constantly growing and developing, the level of technology is also growing rapidly and the rates of the business liquidation and founding have increased. It is therefore important to apply the best strategies to ensure that one would have more capacity to survive. Only about a half of new employers survive for more than 4 years and over, while almost 60% of all high-tech innovation companies go bankrupt. The aim of this thesis is to study innovative companies that have been founded beginning with 2006, to investigate the level of education of those entrepreneurs and find out what types of companies are being formed during each year of the study. The goal is also to summarize the common features of those companies to explore if these innovative ideas arise as a result of specific regularities, or whether they are random ideas.
Innovations in the computer sciences – a regularity or an accident?
Keywords: Datorzinātne