Pelējumsēņu sugu daudzveidība un to ietekmējošās antimikrobiālās īpašības garšvielās un garšaugos - Rozenfelde, Maija (Latvijas Universitāte, 2016)
Garšvielas un garšaugi to ražošanas procesā tiek piesārņoti ar dažādām pelējumsēnēm, kuru attīstība pārtikā var izraisīt patērētājam nopietnas saslimšanas. Vairumam garšvielu un garšaugu to pievilcīgās organoleptiskās īpašības piešķir sastāvā esošās ēteriskās eļļas, kurām piemīt arī antimikrobiālas īpašības. Darba mērķis - raksturot mazumtirdzniecībā pieejamo garšvielu un garšaugu piesārņotību ar pelējumsēnēm un pārbaudīt garšvielu un garšaugu ekstraktu antimikrobiālo potenciālu ierobežot šo pelējumsēņu augšanu. Darbs veikts analizējot 70 garšvielu un garšaugu paraugus, pelējumsēņu klātbūtne konstatēta 55 no tiem. Biežāk sastopamās pelējumsēnes bija no Aspergillus, Alternaria un Lichteimia ģintīm. Antimikrobiālās īpašības pārbaudītas 11 paraugiem un konstatētas sešās dažādās garšvielās un garšaugos.

Herbs and spices undergo complex methods of processing and get contaminated with various mould species, which may become responsible for food poisonings. Most of the spices and herbs used in culinary possess attractive organoleptic properties due to high essential oil content in them, which is also responsible for their antimicrobial properties. The aim of this work was to define total mould contamination of spice and herb samples, acquired in local retail, and establish whether these spices and herbs exhibit antimicrobial activity against these moulds. Seventy samples were analyzed and mould presence was found in 55 of them. The most common moulds were from genera Aspergillus, Alternaria and Lichteimia. Antimicrobial properties were screened in 11 samples and confimed in six of them.
Species diversity of moulds and antimicrobial properties that affect it in spices
Keywords: Bioloģija; garšvielas; garšaugi; pelējumsēnes; antimikrobiālās īpašības