Uzticēšanās, apmierinātība un komunikācijas biežums attāluma attiecībās - Semjonovs, Vsevolods (Latvijas Universitāte, 2022)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot uzticēšanās, apmierinātības ar attiecībām un komunikācijas biežuma atšķirības attāluma un ģeogrāfiski tuvās attiecībās, kā arī noskaidrot saistības starp uzticēšanos, apmierinātību ar attiecībām un komunikācijas biežumu attāluma un ģeogrāfiski tuvās attiecībās. Pētījumā piedalījās 101 respondents, respektīvi, 51 cilvēks, kurš atrodas ģeogrāfiski tuvās attiecībās (dzīvo kopā ar partneri vai satiek viņu ikdienā bieži) - 33 sievietes, 18 vīrieši, un 50 cilvēki, kuri ir ģeogrāfiski atšķirti ar vismaz 2 mēnešu intervālu, 30 sievietes, 20 vīrieši. Tika izmantotas šādas aptaujas: Apmierinātības ar partnerattiecībām skala (The Comprehensive Marital Satisfaction Scale, (CMSS); Blum & Mehrabian, 1999), Uzticēšanās tuvās attiecībās skala (Trust in Close Relationships Scale; Rempel et al., 1985), kā arī izveidota 6-punktu Likerta skala komunikācijas biežuma mērīšanai. Rezultāti liecina, ka pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp grupām – augstākas apmierinātības ar attiecībām un uzticēšanās līmeņa vērtības uzrādīja ģeogrāfiski tuvu attiecību grupa, savukārt, komunikācijas biežuma radītāji ir augstāki attālumu attiecību grupā. Nozīmīgā cieša saistība starp apmierinātību ar attiecībām un uzticēšanās līmeni pastāv abās grupās, pie tam attāluma attiecību grupā tika konstatēta saistība starp komunikācijas biežumu un uzticēšanās līmeni, bet ģeogrāfiski tuvās – saistība starp komunikācijas biežumu un apmierinātību ar attiecībām, kā arī saistība starp komunikācijas biežumu un uzticēšanos attiecībās.

The aim of the research was to examine differences in trust, relationship satisfaction and communication frequency in long-distance and geographically close relationships, as well as the correlations between trust, relationship satisfaction and communication frequency in long-distance and geographically close relationships. 101 respondents took a part in this research, i.e. 51 people in a geographically close relationship (living with their partner or seeing them frequently in their daily life), 33 women, 18 men, and 50 people geographically separated by at least 2 months, 30 women, 20 men. Were used these surveys: Comprehensive Marital Satisfaction Scale (CMSS); Blum & Mehrabian, 1999), the Trust in Close Relationships Scale; (Rempel et al., 1985), also a 6-point created Likert scale to measure the frequency of communication. The results showed that there are statistically significant differences between the groups: the geographically close group showed higher values for relationship satisfaction and trust, while the long-distance group showed higher values for frequency of communication. The significant strong correlation between relationship satisfaction and level of trust exists in both groups, furthermore the long-distance relationship group showed a correlation between frequency of communication and level of trust, whereas the geographically close relationship group showed a correlation between frequency of communication and relationship satisfaction, as well as a correlation between frequency of communication and level of trust in the relationship.
Trust, Satisfaction and Communication Frequency in Long-Distance Relationships
Keywords: Psiholoģija; attāluma attiecības; ģeogrāfiski tuvas attiecības; uzticēšanās; apmierinātība; komunikācijas biežums