Degradēto teritoriju reģenerācija Daugavpils centrā: Gajoka piemērs - Mediks, Andžejs (Latvijas Universitāte, 2022)
Pilsētu reģenerācijas ir daudzpusīgs process, kura ietvaros norisinās pilsētvides transformācija. Pilsētu morfoloģiskā, apbūves, publiskās ārtelpas un sociālā vide pastāvīgi mainās un attīstās. Šo pārmaiņu rezultātā agrākās rūpnieciskās apbūves zonas zaudē savu nozīmi, bieži tiek pamestas un kļūst par degradētām teritorijām. Latvijas lielajās pilsētās, līdzīgi citām Centrālās un Austrumeiropas pilsētām, vērojami de-industrializācijas procesi, iedzīvotāju skaita sarukums un sastāva novecošana. Tas vietējām pašvaldībām ir jauns izaicinājums meklēt atbilstošākos risinājumus degradēto teritoriju reģenerācijai agrākajās rūpnieciskās apbūves teritorijās. Bakalaura darbā analizēti pilsētvides transformācijas procesi Latvijas otrajā lielākajā pilsētā Daugavpilī un vērtēti degradēto teritoriju reģenerācijas pasākumi Gajoka apkaimē. Pētījumam izvēlētā teritorija ir de-industrializācijas piemērs Daugavpils pilsētā, jo apkaimes vēsturiskā attīstība cieši saistīta ar rūpnieciskās apbūves objektiem. Bakalaura darbu veido anotācijas, ievads, četras nodaļas un secinājumi, kā arī izmantotās literatūras saraksts. Teksta kopējais apjoms ir 52 lapaspuses.

Urban regeneration is a multifaceted process of urban transformation. The morphological structure, built-up areas, public space and social environment of cities are constantly changing and evolving. As a result of these changes, former industrial areas are losing their significance and often become abandoned and degraded. Like other cities in Central and Eastern Europe, Latvia's major cities are experiencing de-industrialisation, population decline, and ageing. The changes present a new challenge for local authorities to find the most appropriate solutions for regenerating degraded areas in former industrial areas. The bachelor thesis analyses the urban transformation processes in Daugavpils, the second-largest city in Latvia, and assesses the regeneration activities in the neighbourhood of Gajoks. The territory selected for the study is an example of de-industrialisation process in Daugavpils, as the historical development of the neighbourhood is closely linked to industrial heritage. The bachelor thesis comprises annotations, an introduction, four chapters and conclusions, and a list of literature. The total length of the text is 52 pages.
Regeneration of urban brownfields: the case of Gajoks, Daugavpils
Keywords: Ģeogrāfija; pilsētas reģenerācija; pilsētvides transformācija; degradētās teritorijas; de-industrializācija; Daugavpils