Konfigurators grafisko rīku izstrādē - Sproģis, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2009)
Darba mērķis ir aprakstīt grafisko rīku konfiguratoru, ar kura palīdzību lietotājs var ātri un ērti definēt grafiskos rīkus dažādām domēna specifiskām valodām[1,2]. Lai realizētu domēna specifiskās valodas, konfigurators izmanto TDA[3,4] grafisko rīku būves platformu un tās galveno sastāvdaļu - rīku definēšanas metamodeli[5]. Atbilstoši šai tehnoloģijai, konkrēts grafiskais rīks tiek definēts kā rīku definēšanas metamodeļa instance. Tādējādi par galveno problēmu jaunu grafisko rīku izstrādē kļūst šo instanču izveidošana. Konfiguratora galvenā ideja ir rīku definēšanas metamodeļa instances uzdod grafiski un to īpašības ievadīt caur dialoga logiem. Šīs idejas realizēšanai tika izstrādāta universāla grafiskā valoda, ar kuru var aprakstīt dažādas domēna specifiskas valodas, un transformācijas, kas universālās valodas elementus pārveido par rīku definēšanas metamodeļa instancēm.

The purpose of this work is to describe a configurator that provides ability to create graphical tools for different domain specific languages in a fast and convenient way. To define different domain specific languages in the configurator, a TDA graphical tool building platform and its main component - a tool definition metamodel, is used. According to this technology, a specific graphical tool is built as an instance of the tool definition metamodel. Hence the main problem in building a new graphical tool turns to be a creation of new tool definition metamodel instances. The main idea behind the configurator is to create these instances graphically and add its properties through dialog windows. To materialize this idea, a new universal graphical language, and transformations that convert universal language elements into tool definition metamodel instances, was developed.
Configurator in graphical tool building
Keywords: Datorzinātne