Fiziskās sagatavotības analīze dažāda izmēra futbola laukumos jauniešiem (18 - 21 g.) - Rafaļskis, Maksims (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba tēmas mērķis ir noteikt, kādas fiziskās īpašības galvenokārt tiek pielietotas, spēlējot futbolu samazinātos sastāvos dažāda izmēra laukumos. Treniņu laikā treneris izmanto dažāda laukuma izmērus un spēles laiku. Ne vienmēr trenerim ir skaidra izpratne, kurā spēles režīmā tiek attīstītas noteiktās fiziskās īpašības. Rezultātā var novērot, ka, pielietojot dažāda laukuma izmērus ar dažādu spēlētāju skaitu, futbola vingrinājumu fiziskās kvalitātes izmantošanā atšķiras. Svarīgi noteikt, kādas fiziskās kvalitātes tiek izmantotas noteiktos futbola vingrinājumos, lai treneris var izmantot tos, attīstot kādu no trim fiziskajām īpašībām (ātrums, spēks, izturība). Pamatojoties uz veikto pētījumu, kvalifikācijas darbā tika izdarīti secinājumi, ka maza izmēra laukumā vairāk tiek attīstītas spēka īpašības. Tikmēr liela izmēra laukumos spēlētājiem vairāk iespējas sasniegt un attīstīt maksimālo ātrumu.

The purpose of the subject of the qualification work is to determine which physical characteristics are mainly used when playing football in reduced formations on different sized fields. During training, the coach uses different field sizes and playing time. The coach does not always have a clear understanding in which game modes, certain physical characteristics are developed. As a result, it can be observed that when using different field sizes with different number of players, the physical quality of football exercises differs. It is important to determine what physical qualities are used in certain football exercises so that the coach can use them to develop one of the three main physical qualities (speed, strength, endurance). Based on the conducted research, the qualification work concluded that strength properties are more developed on the dimensions of a small area. Meanwhile, on large field sizes, players have more opportunities to reach and develop endurance and maximum speed.
Analysis of physical qualities on different football pitch sizes for young adults (18 - 21 years old)
Keywords: Sporta zinātne; futbols; FSS; futbols samazinātos sastavos; spēks; ātrums