Personības iezīmju, vainas atribūcijas un attieksmes pret sodu savstarpējās saistības nosacīti notiesātajiem vīriešiem. - Gorlanova, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2013)
Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot vai pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp nosacīti notiesāto vīriešu personības iezīmēm, vainas izjūtas atribūciju un attieksmi pret sodu. Pētījums tika veikts sadarbībā ar Valsts probācijas dienestu. Izlasē tika iekļauti 57 latviski runājoši nosacīti notiesāti pilngadīgi vīrieši, vecumā no 18 līdz 58 gadiem. Mainīgo mērīšanai tika izmantotas 3 metodes: 1) aptauja „Lielais piecinieks” (The Big Five Inventory; John, Donahue, & Kentle, 1991; Benet-Martínez & John, 1998; John & Srivastava, 1999). Latvijā adaptējis I. Austers (2007), uzlabojuši V. Perepjolkina & E. Kālis(2011); 2) K. Applgeita, H. Smites, A. Sitrenas un N. Springeres (Applegate, Smith, Sitren & Springer, 2009) pētījuma ietvaros izveidotā standartizēta aptauja par noziedznieku attieksmi pret sodu; 3) Vainas izjūtas atribūcijas aptauja. The Revised Gudjonsson Blame Attribution Inventory (GBAI) (Gudjonsson & Singh,1989).

This study aims to find out whether there are statistically significant relationships between Conditionally Sentenced male personality traits, blame attribution and attitude to punishment. The study was conducted in collaboration with the State Probation Service. 57 Latvian speaking conditionally sentenced male adults, aged 18 to 58 years, took part in this research. 3 methods were used to measure the variables: 1) survey "Big Five" (The Big Five Inventory, John, Donahue, & Kentle, 1991; Benet-Martínez & John, 1998; John & Srivastava, 1999). Adapted in Latvian by I. Austers (2007), improved V. Perepjolkina & E. Kalis (2011), 2) standardized questionnaire on criminal’s attitudes to punishment from previous study (Applegate, Smith, Sitren & Springer, 2009), 3) blame attributions survey. The Revised Gudjonsson Blame Attribution Inventory (GBAI) (Gudjonsson & Singh, 1989).
The relationship between personality traits, blame attributions and attitude to punishment among conditionally sentenced men.
Keywords: Psiholoģija