Laika perspektīvas un subjektīvās labklājības saistība ar apzinātību - Žarina, Oksana (Latvijas Universitāte, 2017)
Šī bakalaura darba mērķis bija noskaidrot kā laika perspektīva un subjektīvās labklājības apmierinātības ar dzīvi aspekts ir saistīti ar apzinātību. Lai noteiktu šīs saistības, pētījumā tika izmantotas trīs Latvijā adaptētas aptaujas: Apmierinātības ar dzīvi aptauja, Zimbardo laika perspektīvas aptauja un Apzinātības piecu aspektu aptauja. Šajā pētījumā piedalījās 64 respondenti vecumā no 18 līdz 56 gadiem. Rezultāti parādīja, ka apmierinātības ar dzīvi rādītājiem ir pozitīva saistība ar visām apzinātības apakšskalām, kā arī ar kopējiem apzinātības rādītājiem; ka apmierinātības ar dzīvi rādītāji ir pozitīvi saistīti ar pozitīvās pagātnes un tagadnes hedonisma rādītājiem un negatīvi saistīti ar negatīvās pagātnes rādītājiem. Rezultāti arī parāda, ka apzinātības kopējie rādītāji ir pozitīvi saistīti ar pozitīvo pagātni, bet negatīvi saistīti ar negatīvo pagātni. Negatīva saistība ar tagadnes fatālismu tika atklāta tikai apzinātas rīcības un nevērtēšanas apakšskalām. Tagadnes hedonisma saistība tika atklāta tikai ar vērošanas apakšskalu.

This bachelor's purpose was to find out how time perspective and subjective wellbeing’s satisfaction with life aspect is related to mindfulness. In order to determine these correlations three in Latvia adapted surveys were used in this study: Satisfaction With Life Scale, Zimbardo Time Perspective Inventory, Five Facet Mindfulness Questionnaire. In this study participated 64 respondents from 18 to 56 years. Results showed that satisfaction with life scores have a positive correlation with all subscales of mindfulness and also with total mindfulness’ scores; that satisfaction with life scores are positively related to Past-Positive and Present-Hedonistic indicators and negatively associated with the Past-Negative. Results also show that total mindfulness is positively related to Past-Positive, but negatively related to Past-Negative. A negative correlation with the Present-Fatalistic was found only for Act with Awareness and Nonjudging subscales. Present-Hedonistic connection was found only for Observing subscale.
Time perspective’s and subjective well-being’s association with mindfulness
Keywords: Psiholoģija; laika perspektīva; subjektīvā labklājība; apmierinātība ar dzīvi; apzinātība