Redzes asums un kontrastjutība atkarībā no radzenes ārējās virsmas formas - Līduma, Sanita (Latvijas Universitāte, 2020)
Promocijas darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 102 lapaspusēm. Tas satur 53 attēlus, 5 tabulas, 143 atsauces uz literatūras avotiem un 3 pielikumus. Pētījumā tiek izvērtēta redzes kvalitāte (redzes asums, kontrastjutība un aberācijas) acīm ar keratokonusu, kas ir visbiežākā radzenes saslimšana, kuras rezultātā veidojas neregulāras formas radzene, no radzenes formas izmaiņu lieluma kā keratokonusa pakāpes un virsotnes atrašanās vietas. Izstrādāta metode, kas ļauj prognozēt redzes asumu un kontrastjutību neregulāras formas radzenēm. Redzes kvalitātes analīze parāda, ka kontrastjutība ir nozīmīgākais redzes kvalitātes raksturojošais parametrs acīm ar neregulāru radzenes formu. Kontrastjutību iespējams uzlabot, samazinot radzenes centrālās daļas virsotnes radīto slīpumu. Atslēgvārdi: keratokonuss, redzes kvalitāte, redzes asums, kontrastjutība, radzenes aberācijas, radzenes virsotnes slīpums

Doctoral thesis is written in the Latvian language on 102 pages. The thesis contains 53 illustrations, 5 tables, 143 references and 3 attachments. The study has analysed the quality of vision (visual acuity, contrast sensitivity and high-order aberrations) in keratoconus subjects which is the most common corneal disease with irregular anterior corneal shape depending on changes of corneal shape as keratoconus stage and apex’s localization. The method has been developed to predict visual acuity and contrast sensitivity for irregularly shaped cornea. The contrast sensitivity characterizes quality of vision more than visual acuity in subjects with irregular corneal shape. It is possible to improve contrast sensitivity in subjects with irregular corneal shape by decreasing corneal slope in central part of cornea. Keywords: keratoconus, quality of vision, visual acuity, contrast sensitivity, higher-order corneal aberrations, corneal apex slope
Visual acuity and contrast sensitivity depending on the shape of anterior corneal surface
Keywords: Fizika; Medicīniskā fizika; Medical physics