Atbildību pastiprinošie apstākļi - Kravale, Evita (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbs “Atbildību pastiprinošie apstākļi” ir veltīts atbildību pastiprinošo apstākļu institūta izpētei gan vēsturiskās attīstības kontekstā, gan arī saistībā ar šī brīža pastāvošo regulējumu. Tostarp analizēta aktuālā pēdējo gadu tiesu prakse, ņemot vērā judikatūru. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt atbildību pastiprinošo apstākļu nozīmi un praktisko pielietošanu, kā arī saskatīt esošos problēmjautājumus un sniegt atbilstošus ierosinājumus to risināšanai. Bakalaura darbā ir sekojoši uzdevumi – analizēt atbildību pastiprinošo apstākļu institūta attīstību, izprast to būtību un nozīmi, kā arī pētīt tiesu praksi un salīdzināt ārvalstu regulējumus atbildību pastiprinošo apstākļu kontekstā. No pētītās tiesu prakses konstatējamas situācijas, kad tiesa nemotivē, kādēļ konkrētais apstāklis netiek atzīts par atbildību pastiprinošu. Atbildību pastiprinošiem apstākļiem ir pamatota nozīme soda individualizācijā un to neatbilstoša neatzīšana var rezultēties netaisnīga soda piemērošanā. Lai atbildību pastiprinošo apstākļu piemērošana, piemērotais sods būtu objektīvs un taisnīgs, kā arī nebūtu nekonsekvences tiesu prakses vienveidībā un soda individualizācijā, nepieciešams rast veidus, kā piemērot atbildību pastiprinošos apstākļus, taču saglabājot katras situācijas unikalitāti. Autore piedāvā sadalīt Krimināllikuma 48.panta pirmajā daļā iekļautos apstākļus grupās, lai atvieglotu atbildību pastiprinošo apstākļu smaguma izvērtēšanu, kā arī rekomendē veikt vairākus grozījumus Krimināllikuma 48. un 46.pantā, veicinot obligātu tiesu motivāciju šī panta piemērošanas kontekstā, kā arī vispārīgi atvieglotu attiecīgā panta piemērošanu. Atslēgvārdi – atbildību pastiprinošie apstākļi, soda individualizācija, soda noteikšanas vispārīgie principi, tiesu prakses vienveidība.

The bachelor’s thesis “Aggravating Circumstances” is devoted to the research of the institute of Aggravating Circumstances both in the context of historical development and in connection with the current regulation. The current court practice of recent years is also analyzed in the bachelor’s thesis, taking into account case law. The aim of the bachelor’s thesis is to research the significance and practical application of aggravating circumstances, as well as to see the existing problems and provide appropriate suggestions for their solution. The bachelor’s thesis has the following tasks – to analyze the development of the institute of aggravating circumstances, to understand their essence and significance, as well as to study court practice and compare foreign regulations in the context of aggravating circumstances. From the researched case law, there were established situations, when the court does not motivate why the pasrticular circumstance is not recognized as aggravating. Aggravating circumstances play a significant role in the individualisation of the sentence and their inappropriate non-recognition may result in the imposition of an unfair sentence. In order for the application of aggravating circumstances and the penalty imposed to be objective and equitable, as well as to avoid inconsistencies in the uniformity of case law and individualisation of punishment, it is necessary to find ways how to apply aggravating circumstances, while maintaining the individuality of each situation. The author proposes to divide the circumstances included in Article 48, Paragraph one of th Criminal Law into groups in order to facilitate the assessment of aggravating circumstances, as well as recommends several amendments to Articles 48 and 46, promoting mandatory court motivation in the context of the application of the article, as well as to faciliate the application of this Article in general. Keywords – aggravating circumstances, individualization of punishment, general principles for the imposition of a penalty, uniformity of court practice.
Aggravating circumstances
Keywords: Juridiskā zinātne; atbildību pastiprinošie apstākļi; soda individualizācija; soda noteikšanas vispārīgie principi; tiesu prakses vienveidība