Periosta vibrotaktīlās stimulācijas intensitātes absolūto sliekšņu noteikšana - Hrapunovs, Roberts (Latvijas Universitāte, 2017)
Kaulā integrētais implants, kas ir nekustīgi savienots ar protēzi, ļauj pacientam, neizmantojot redzi vai tausti, iegūt informāciju par protēzes mehānisko noslogojumu – tā spēku un virzienu, līdz ar to, arī par stājas (ja tā ir kājas protēze) stabilitāti. Kauls spēj saņemt vibrācijas un nodod šo informāciju uz CNS. Darba mērķis bija noteikt kaula vibrotaktīlas stimulācijas parametru- vibrācijas intensitātes un frekvences, ietekmi uz signāla percepciju; Darba uzdevumi bija: zstrādāt un aprobēt neinvazīvas kaula vibrotaktīlās stimulācijas protokolu; Noteikt dažādu frekvenču (100Hz, 200Hz un 300Hz) mehānisko stimulu ietekmi uz vibrācijas intensitātes absolūto slieksni; Salīdzināt vibrācijas intensitātes absolūtos sliekšņus atšķirīgu kaulu (processus styloideus ulnae, caput fibulae) stimulācijas vietās; Novērtēt vibrotaktīlo stimulu intensitātes absolūto sliekšņu atšķirības starp dzimumiem.Pētījumā kopumā piedalījās 16 dalībnieki (n=16), 9 sievietes un 7 vīrieši, kuru vidējais vecums bija 23 ± 3 gadi. Pētījuma dalībniekiem ar elektromagnetisko vibrācijas devēju (taktoru) tika stimulēti divi kaula anatomiskie veidojumi (processus stuloideus ulnae un caput fibulae). Tika analizēts vibrāciju parametru (frakvences un intensitātes) iedarbība uz cilvēka kaula percepcijas spēju. Kauls tika stimulēts pateicoties EMLA krēmu, anestezējot ādas mehanosensorus. Pētījuma veikšanai tika izstrādats neinvazīvas kaula vibrotaktīlais stimulācijas protokols. Secināts, ka: 1.Izstradatais protokols un metodika pieradīja savu racionalitāti, jo bija iespējams veikt šo pētījumu iegustot, korektas psihometriskās funkcijas. 2. Tika novērotas indivīdiem raksturīgas vibrotaktīlā stimula amplitūdas abosolūtā sliekšņa atšķirības 3.Vīriešiem vibrotaktīla stimulācijas amplitūdas abolutais slieksnis bija lielāks nekā sievietēm neatkarīgi no stimulācijas vietas. 4. Visām izmēklējamam personam neakarīgi no vibrotaktīlās stimulācijas frekvences bija zemāks amplitūdas absolūtais slieksnis

Bone integrated implant, which is rigidly connected to the bone allows the patient to obtain information on the prosthesis without vision or touch. The person can feel stability and the prosthetic load- force and direction (if it is a leg prosthesis) Bone is capable to transmit vibration and give this information to the CNS. The aim is to determine impact on bone signal perception via bone vibrotactile stimulation parameters changes - vibration intensity and frequency, The study included a total of 16 participants (n = 16), 9 women and 7 men, whose average age was 23 ± 3 years. Subjects have been stimulated with an electromagnetic tactor. Two bone anatomic formations (processus stuloideus ulna and caput fibulae) were stimulated. The vibration parameter (frequency and intensity) impact on human bone perception ability. Bone was stimulated thanks to EMLA cream anaesthetizing skin mechanosensors. To help the research project an non-invasive bone vibrotactile stimulation protocol was developed. Concluded that: 1.The designed protocol and methodology proved its effectiveness, as the obtained curve described the psychometric function. 2. Sensory vibration threshold in men is an average is higher than in women regardless of location 3. All study participants concluded that c.fibulae formation is less sensitive than p.s.ulnae formation.
Periosteum vibrotactile perception thresholds in different bones
Keywords: Bioloģija; taktors; vibrācijas slieksnis; osseointegrācija; Pačini; kauls