Augsnes faktora nozīme paaugas attīstībai priežu mežos Pierīgā - Amatniece, Vita (Latvijas Universitāte, 2015)
Latvijas meži atrodas pārejas zonā jeb ekotonā starp nemorālo un boreālo zonu - boreonemorālajā starpzonā (Sjörs, 1963; Ozenda, 1994, Krauklis un Zariņa, 2002), un pēdējās desmitgadēs Latvijā arvien biežāk tiek novērots, ka mežos pazeminās boreālo mežu koku sugu un pieaug nemorālo mežu koku sugu īpatsvars (Laiviņš, 1998). Un būtiski būtu noskaidrot, kā edafiskie faktori ietekmē ozolu paaugas attīstībā priežu mežos. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot augsnes faktora lomu ozolu paaugas attīstībā priežu mežos Pierīgā. Darbā ir apkopota informācija par Latvijas un Eiropas ozolu mežiem, abiotisko faktoru, tajā skaitā augsnes, ietekmi uz to izplatību, kā arī ozolu paaugas veidošanos priežu mežos un to ietekmējošiem faktoriem. Pētījumā secināts, ka ozolu izplatības paaugā ietekmējošie augsnes faktori priežu mežā ir apmaiņas katjonu daudzums nedzīvās zemsegas horizontā un arī tā katjonu apmaiņas kapacitāte.

Forests in Latvia are situated in transitional zone or ecotone between nemoral and boreal zone - boreonemoral zone (Sjörs, 1963; Ozenda, 1994, Krauklis un Zariņa, 2002), and in last few decades is observed that boreal forest species decrease and nemoral forest trees species increase in forests in Latvia (Laiviņš, 1998). And significantly is to determine the role of edaphic factors in oak undergrowth development in pine forests. The aim of master thesis is to determine role of soil factor in development of undergrowth in pine forests in Riga. Paper consists of review of scientific literature on Latvian and European oak stands, influencing factors of their distribution, including the soil, and oak undergrowth formation in pine forests and it’s influencing factors. The results of paper shows that soil factors which influence undergrowth of pine forest are amount of exchangeable cations and cation exchange capacity in O horizon.
Significance of soil factor in development of forest undergrowth in Riga City pine forests
Keywords: Vides zinātne; edafiskie faktori; boreonemorālā zona; Pinus sylvestris; Quercus robur; paauga