Metafora banku un finanšu jomā lietojamajā angļu valodā - Kijāna, Olga (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbs pēta ontoloģisko un gramatisko metaforu lietojumu gada pārskatos finanšu sektorā. Pētījuma mērķis bija pierādīt to, ka šīs metaforas ir lietotas mērķauditorijas pārliecināšanai. Lai sasniegtu mērķi, bakalura darba autore veica sekundāro un empīrisko pētījumu. Literatūras apskats sastādīja metaforu empīriskajai analīzei nepieciešamo klasifikāciju. Empīriskā daļa ir veltīta divu Latvijas Bankas un divu Swedbank gada pārskatu analīzei. Tā pierādīja, ka mērķauditorijas pārliecināšanai visbiežāk ir lietotas ontoloģiskās metaforas ar BŪVNIECĪBAS sākotnējo pieredzes lauku, pasniedzot sarežģītus finanšu jēdzienus kā mazāk komplicētus. Savukārt, gramatiskā nominalizācija tika lietota lasītāju pārliecināšanai, izceļot noteiktus jēdzienus. Darba saturs varētu būt interesants finanšu diskursa analītiķiem, kuru izpētes objektu veido metafora.

The present paper focuses on the use of ontological and grammatical metaphors in Annual Reports. The aim of the research was to reveal the persuasive function of the metaphor. The research methods used were secondary and empirical research. The literature review developed the classification of the metaphors. The empirical part comprises the discourse analysis of the four Annual Reports selected from the Bank of Latvia and Swedbank. The results proved BUILDING AND CONSTRUCTION as a common source domain. The author proved that these metaphors can be used to persuade the audience by describing specialised concepts in simpler terms. The grammatical nominalisation was applied to shift the reader’s attention towards certain concepts. The content of the work could be interesting for financial discourse analysts interested in the use of metaphors.
Metaphor in English for Banking and Finance
Keywords: Valodniecība