Interaktīvās vides realizācija ar infrasarkanajiem sensoriem un pielietojums paplašinātā realitātē - Brenčuks, Māris (Latvijas Universitāte, 2010)
Viens no veidiem interaktīvās vides saskarnes realizācijai ir infrasarkanās gaismas un video kameru izmantošana, kuras fiksē infrasarkanās gaismas atrašanos un kustību telpā. Fiksējot šo punktu koordinātes un padodot tās apstrādei dažādām lietotnēm, iespējams reālo vidi padarīt interaktīvu. Šādas interaktīvas vides paver jaunas iespējas informācijas attēlošanai un mijiedarbībām ar datoru. Maģistra darbā tiek pētītas dažādas interaktīvās vides un to realizācijas veidi, izmantojot infrasarkano gaismu un video kameras, kas šo gaismu var uztvert. Iepazīstoties ar šiem veidiem tuvāk, autoram vissaistošākais bija tieši paplašinātās realitātes virziens, kur jāapvieno reālā pasaule ar datoru veidoto virtuālo pasauli, lai izveidotu paplašināto realitāti. Tāpēc darba ietvaros autors identificē un pēta svarīgākās komponentes paplašinātās realitātes realizācijai un izstrādā lietotni, ar kuras palīdzību iespējams izveidot paplašināto realitāti.

One of the ways to implement interactive environment interface is using infrared light and video cameras that fix the location and motion of the light. Recording coordinates of these points and passing them for processing to different applications, it is possible to make a real environment interactive. Such interactive environments open up new opportunities for representation of information and interaction with a computer. Master thesis deals with a variety of interactive environments and their implementation by means of infrared light and video cameras, which can detect that light. Looking closer in these ways, the author chose augmented reality as the most interesting because it requires combining the real world with computer-generated virtual world to create augmented reality. Therefore, the author identifies and studies the most important components of implementation of augmented reality, and develops an application which helps to create augmented reality.
Realization of interactive environment with infrared sensors and application in augmented reality
Keywords: Datorzinātne