5-6 gadus vecu bērnu kritiskās domāšanas veicināšana ar tehnoloģiju jomas palīdzību - Neilande, Iveta (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darbs “5-6 gadus vecu bērnu kritiskās domāšanas veicināšana ar tehnoloģiju mācību jomas palīdzību” izstrādāts ar mērķi pētīt 5-6 gadus vecu bērnu kritiskās domāšanas veicināšanas iespējas tehnoloģiju mācību jomā. Darba teorētiskajā daļā analizēts kritiskās domāšanas jēdziens un dažādas pieejas, noteikti kritisko domāšanu kavējošie un veicinošie nosacījumi 5-6 gadus veciem bērniem, kā arī īsumā raksturotas metodes un paņēmieni, kuri būtu izmantojami tehnoloģiju mācību jomā bērnu kritiskās domāšanas attīstības sekmēšanai. Empīriskajā daļā īstenota pedagoģiskā izmēģinājumdarbība 6 nedēļu ietvaros, atklājot, kā kritiskās domāšanas sekmēšanai tehnoloģiju nodarbībās var izmantot trīs fāžu modeli, jautājumu metodes, kā arī Bono sešas cepures. Noslēgumā ir sniegta izvērsta atbilde uz pētījuma jautājumu “kādas ir piemērotākās metodes un paņēmieni 5-6 gadus vecu bērnu kritiskās domāšanas attīstības sekmēšanai tehnoloģiju mācību jomā dažādu materiālu apstrādē?”. Iegūtie rezultāti ir pielietojami praksē pirmsskolas pedagoģijā, lai uzlabotu pirmsskolas vecuma bērnu kritiskās domāšanas prasmes. Kvalifikācijas darba saturs: 37 lpp., 7 tabulas, 4 attēli, 39 literatūras vienības, pievienoti 3 pielikumi.

The qualification work “Promoting Critical Thinking Among Children Aged 5-6 with The Help of The Field of Technology Learning” has been developed with the aim of exploring the possibilities of promoting critical thinking in children aged 5-6 years in the field of technology learning. The theoretical part of the work analyses the concept of critical thinking and different approaches, determines the conditions that hinder and promote critical thinking in children aged 5-6 years, as well as briefly describes the methods and techniques that could be used in the field of technology learning to promote the development of critical thinking in children. The empirical part conducted a 6-week pedagogical trial, revealing how a three-phase model, question methods, as well as Bono's six hats, can be used to promote critical thinking in technology classes. In conclusion, an extended answer is given to the research question "what are the most appropriate methods and techniques for facilitating the development of critical thinking in children aged 5-6 years in the field of technological learning in the processing of various materials?". The obtained results can be applied in practice in preschool pedagogy to improve the critical thinking skills of preschoolers. The content of the qualification paper: 37 pages, 7 tables, 4 pictures, 39 literary units, added 3 attachments.
Promoting Critical Thinking Among Children Aged 5-6 with The Help of The Field of Technology
Keywords: Izglītības zinātnes; kritiskā domāšana; tehnoloģiju mācību joma; trīs fāžu modelis; pirmsskolas pedagoģiskais process; 5-6 gadi