Mn2+ luminiscences un valences stabilizēšana izmantojot lādiņu kompensatorus - Kolbergs, Roberts Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2025)
Mn2+ luminiscences un valences stabilizēšana izmantojot lādiņu kompensatorus. Kolbergs R.M., zinātniskais vadītājs Dr. phys., prof. Šarakovskis A. Maģistra darbs, 53 lapaspuses, 22 attēli, 9 tabulas, 56 literatūras avoti, 2 pielikumi darbs rakstīts latviešu valodā. Darbā tiek pētīta ar mangānu aktivētu heksaaluminātu paraugu koaktivēšanas ietekme uz fotoluminiscenci. Darbā veiktā paraugu koaktivēšana būtiski uzlabo Mn2+ luminiscences intensitāti, bez nepieciešamības paraugus sintezēt reducējošā atmosfērā. Pētīti Mn2+ luminiscences intensitātes uzlabojumi atkarībā pret koaktivatoru un koaktivatora koncentrāciju paraugā.

Stabilization of Mn2+ luminescence and valence using charge compensators. Kolbergs R.M., scientific supervisor Dr. phys., prof. Šarakovskis A. Master's thesis, 53 pages, 22 images, 9 tables, 56 references, 2 additions the work is written in Latvian. The work studies the effect of coactivation of manganese-activated hexaaluminate samples on photoluminescence. The coactivation of the samples synthesised significantly improves the intensity of Mn2+ luminescence, without the need to synthesize the samples in a reducing atmosphere. Improvements in the intensity of Mn2+ luminescence depending on the coactivator and the coactivator concentration in the sample were studied.
Stabilization of Mn2+ luminescence and valence using charge compensators
Keywords: Ķīmija; FOTOLUMINISCENCE; PĀREJAS METĀLI; EPR; KOAKTIVĒŠANA