Kompensācija cietušajam: pieprasīšanas un saņemšanas problēmu risinājumi - Muzičuka, Ludmila (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba temats ir „Kompensācija cietušajam: pieprasīšanas un saņemšanas problēmu risinājumi”. Minētā darba uzdevumi ir analizēt cietušo tiesības uz kompensācijas gūšanu kriminālprocesā īpatnības un nepilnības, kompensācijas pieteikšanas tiesiskos aspektus un kaitējuma kompensācijas pamatošanas problēmjautājumus, kā arī piedāvāt priekšlikumus problēmjautājumu risināšanai. Maģistra darbs sastāv no ievada, četrām nodaļām, kopsavilkuma un pielikumiem. 1.nodaļā „Cietušā tiesības uz kaitējuma atlīdzināšanu” – cietušā tiesību vispārīgs raksturojums. Nodaļā tiek analizēti cietušā tiesības, kas nostiprināti Kriminālprocesa likumā, vēsturiskie aspekti un cietušā tiesību regulējums starptautiskos dokumentos. 2.nodaļā „Kaitējuma kompensācijas apmēri” – tiek aplūkoti kaitējuma veidi, proti, iedalījums pēc mantiskiem zaudējumiem un nemantisko kaitējumu. Nodaļas apakšnodaļās tiek aprakstīts katrs no kaitējuma veidiem atbilstoši Kriminālprocesa likumam, salīdzinājumā ar kaitējuma raksturojumu Civillikumā un citos normatīvajos aktos. Analizēts katra kaitējuma veida raksturojums un pieteikšanas pamats. 3.nodaļā „Kompensācijas pieteikšana” – tiek aplūkotas kaitējuma kompensācijas tiesiskie aspekti atbilstoši Kriminālprocesa likumam, secīgi, pa posmiem aprakstot kompensācijas pieteikšanu, kā tas ir nostiprināts Kriminālprocesa likuma normās. Kā arī, kompensācijas aprēķināšana un aprēķina pamatošana no prakses viedokļa, analizējot Latvijas Republikas Augstākās tiesas tiesu praksi. 3.nodaļā tiek pievērsta uzmanība arī personām, kurām var uzlikt par pienākumu kompensācijas samaksu. 4.nodaļā „Ārvalstu pieredze kompensāciju pieprasīšanā un aprēķināšanā” ir aplūkoti ārvalstu vēsturiskie aspekti, tiesiskie aspekti kompensācijas institūtā kriminālprocesā kopsakarībā ar civiltiesisku kārtību un īstenoto praksi. Maģistra darba kopsavilkumā tēžu veidā norādīti būtiskākie maģistra darba secinājumi par izvirzīto tēmu un piedāvātie priekšlikumi kaitējuma kompensācijas sistēmas uzlabošanai. Maģistra darbs sākas ar teorētiskiem aspektiem, ar cietušā tiesībām un tālāk tiek skaidrotas cietušā tiesības uz kompensācijas gūšanu kriminālprocesā, kā arī efektīvāku to realizācijas iespēju, lai lasītajam būtu skaidrs priekšstats par lasāmo materiālu. Maģistra darba pielikumā pievienota darba autores izstrādātā cietušā kaitējumu kompensācijas pieteikuma veidlapa, kura detalizēti ir aprakstīta maģistra darba 3.nodaļā.

The subject of the Master thesis is „Compensation for the victim: the resolution of problems associated with its request and receipt”. The main objective of this master thesis is to analyze characteristics and imperfections of a victim`s rights in order to receive compensation in the result of criminal procedure, to analyse the legal aspects of the compensation claims and injury compensation reasoning problems, as well as to provide proposals for the resolution of those problems. Master thesis is composed by: introduction, four chapters, summary and appendix. In the first chapter, „Victim`s rights in order to receive compensation for injury”, a general description of the rights of the victim is presented. This chapter provides the analysis of a victim`s rights established by Criminal Procedure Law, historical aspects and regulation of the vitims`s rights prescribed by the international documents. The second chapter, „The amount of the compensation for injury”, considers the different types of injuries, focusing on the difference between material damage and non-pecuniary damage. In the subchapters each type of injury is discussed in accordance with Criminal Procedure Law, in comparison with injury description provided in The Civil Law and other legal acts.Analysis of the description of each injury type and grounds for requesting are provided. The third chapter, „Requesting for compensation”, gives insight into the legal aspects of the compensation for injury prescribed by Criminal Procedure Law, describing in stages the process of requeste for compensation as it is stated by Law. This chapter also analyses how to calculate compensations, by using practices of the Supreme Court of Republic of Latvia, and defining the persons who can be ordered to pay the compensation. The fourth chapter, „Foreign experience of requesting and computation of compensations”, gives information about foreign historical aspects, legal aspects of compensation institute in criminal procedure in conjuction with civil procedure and implemented practice. The summary provides a list of the most important conclusions of the analysis of the master thesis , as well as proposals for improving the criminal injuries compensation scheme. he Master thesis begins with the theoretical aspects, the description of the victim`s rights to reach compensation in the course of criminal procedure and the most efficient implementation of this in the process, in order to provide the reader with the notions he will need to understand and read the further, technical, material. The appendix of the thesis contains application form for injury compensation created by the author, which is described in detail in the third chapter.
Compensation for the victim: the resolution of problems associated with its request and receipt
Keywords: Juridiskā zinātne