Pilsētu svētku nozīme kultūras mantojuma aizsardzībā un attīstībā: Kuldīgas un Tukuma piemēri - Krūziņa, Liene (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbs „Pilsētu svētku nozīme kultūras mantojuma aizsardzībā un attīstībā: Kuldīgas un Tukuma piemēri” ir veltīts aktuālu mūsdienu sociālās, ekonomiskās un kultūras procesu izpētei Latvijas pilsētās, izzinot, kā šodienas attīstībā tiek izmantoti unikālie vietas resursi. Pētījumā ir veikta pilsētas svētku jeb festivālu kā spilgtu vietas identitāti apliecinošu notikumu un kultūras mantojuma vērtību savstarpējās mijiedarbības izpēte. Kā piemēri analizēti Kuldīgas un Tukuma pilsētu 2010. gada vasarā notikušo festivālu norises telpiskie, saturiskie un organizatoriskie aspekti saistībā ar vietas kultūras mantojuma vērtībām. Kultūras mantojums atspoguļo vietas un tautas pagātni, tā aizsardzība parāda tagadni un nākotnes iespējas. Pilsētu festivāli, kas mūsdienās tiek regulāri organizēti teju ikkatrā pilsētā, ir labs veids, kā likt sabiedrībai apzināties savas vērtības un to potenciālās iespējas, jo sabiedriska atzinība ir kultūras mantojuma saglabāšanas labākā garantija. Kultūras mantojums un pilsētu festivāli ir savstarpēji ieinteresēti partneri – festivāls izpaužas kā līdzeklis kultūras mantojuma funkciju paplašināšanā, savukārt, kultūras mantojums piedalās mūsdienu pilsētu sociālekonomiskajos procesos. Atslēgas vārdi: festivāls, kultūras mantojums, kultūras identitāte, sociālekonomiskie procesi.

The master’s thesis „The role of town festivals in the protection and development of cultural heritage: cases of Kuldiga and Tukums” is devoted to topical nowadays social, economical and cultural processes research in Latvia’s towns, in order to find out, how in today`s development are used unique resources of area. In the research is realized towns festivals assessment as particular sites identity showing and cultural heritages benefits in order to explore their interaction. As the examples are analyzed towns – Kuldīga and Tukums – festivals in the summer 2010 and their spatial, contents and organizing aspects in a link with cultural heritage`s values. The cultural heritage demonstrates the history of regions and nations, its protection shows the possibilities in present and future. The towns festivals, that nowadays are organized almost in every town, are a right way, how to encourage society to recognize own values and potential possibilities, because the social gratitude is the best guarantee for cultural heritage`s conservation. The cultural heritage and towns festivals are mutually concerned partners – town festival is the tool to expand cultural heritage`s functions, but, the cultural heritage takes part in nowadays towns social economical processes. Key words: festival, cultural heritage, cultural identity, social economical processes.
The role of town festivals in the protection and development of cultural heritage: cases of Kuldiga and Tukums
Keywords: Ģeogrāfija