Kārtības policijas inspektora darbība vardarbības gadījumos pret nepilngadīgajiem - Bogdanova, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2013)
Darba nosaukums: „Kārtības policijas inspektora darbība vardarbības gadījumos pret nepilngadīgajiem.” Darba autors: Latvijas Universitātes Otrā līmeņa profesionālās studiju programmas „Tiesību zinātne” 3. kursa studente Kristīne Bogdanova Darba vadītājs: dipl. prof.,Dr.iur. Jānis Ivančiks Darba apjoms: 52 lappuses, no kurām ir 5 nodaļas, 3 apakšnodaļas, 2 pielikumi, 30 literatūras avoti. Darba atslēgas vārdi: vardarbība pret nepilngadīgajiem, Kārtības policijas inspektors, problēmas izmeklēšanā. Darba pētījuma mērķis: izpētīt kāda ir Kārtības policijas inspektora darbība vardarbības gadījumos pret nepilngadīgajiem. Pētījuma priekšmets: Kārtības policijas inspektora darbība vardarbības gadījumos pret nepilngadīgajiem Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Teikas iecirknī. Pētījuma objekts: vardarbība pret nepilngadīgajiem. Pētījuma hipotēze: Kārtības policijas inspektora darba efektivitāte konstatējot vardarbības gadījumus pret nepilngadīgajiem uzlabosies, ja: 1. sekmīgi tiks identificēti vardarbības cēloņi (policijā, ģimenē, sabiedrībā); 2. būs pietiekama informētība par vardarbības gadījumu atpazīstamību; 3. tiks paaugstināta policijas darbinieku profesionālā kvalifikācija. Pētījuma uzdevumi: 1. izpētīt jēdzienu „nepilngadīgais” Latvijas likumdošanā un Starptautiskajos normatīvajos aktos; 2. iepazīties ar vardarbības veidiem pret nepilngadīgo un sniegt to vispārēju raksturojumu; 3. noskaidrot Kārtības policijas inspektora darbību reglamentējošos tiesību normatīvos aktus, kas nosaka kompetenci, konstatējot vardarbības gadījumus pret nepilngadīgajiem; 4. noskaidrot Kārtības policijas inspektora galvenās rīcības problēmas novēršot un atklājot vardarbības gadījumus pret nepilngadīgajiem; 5. aptaujāt Kārtības policijas inspektorus par darba pieredzi darbā ar nepilngadīgajiem un konkrēti par vardarbības gadījumiem; 6. aptaujāt nepilngadīgos, lai noskaidrotu iespējamos vardarbības rašanās cēloņus un viņu informētību par vardarbības gadījumiem. Pētījuma metodes: analīzes, aprakstošā, salīdzinošā metodes. Pētījumā iegūtie rezultāti: tika padziļināti izpētīti vardarbības cēloņi pret nepilngadīgajiem, kā arī Kārtības policijas inspektora darbība vardarbības gadījumos pret nepilngadīgajiem. Uz pētījuma pamata iegūti secinājumi, kā arī izvirzīti priekšlikumi. Pētījuma gaitā izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies.

The theme of the Qualification Paper: The Activities of the Order Police Inspector in Cases of Violence towards Minors. The Author: Kristina Bogdanova Latvian university’s second level’s Professional studies program’s “Law science” third year student. Scientific leader: dipl. Dr.iur. Janis Ivanciks The amount of the paper: 52 pages, 5 chapters, 3 sub-chapters, 2 appendices, 30 literature quarries. Key words: violence towards minors, Order police inspector, investigation problems. The aim of the research: to find out the activities of the Order police inspector in the cases of violence towards minors. The subject of the research: The activities of the Order police inspector in cases of violence towards minors in State Police Vidzeme Regional Police Department Riga precinct. The object of the research: violence towards minors. The hypothesis of the research: Order police inspector's work efficiency establishing cases of violence towards minors will improve, if : 1.the causes of violence (within police, family, society) are successfully identified; 2.there is enough information about identification of violent cases; 3.the professional qualification of police officers is improved. The tasks of the research: 1.to study the term „minor” in Latvian legislation and international laws and regulations; 2.to see types of violence towards minors and to give overall characteristics; 3.to clarify the activities of the Order police inspector regulated by legal laws and regulations ordering the competence stating the violent acts towards minors; 4.to survey inspectors of the Order police about the work experience with minors and cases of violence; 5.to find out the main problems of the Order police inspector in preventing and clearing violence cases towards minors; 6.to survey minors to find out possible reasons of the violence and their awareness about cases of violence. Methods of the research: analysis, descriptive, comparative; The results gained in the research: extensively were explored the causes of the violence towards minors, as well as Order police inspector's activities in theses cases. On the basis of the research conclusions are acquired and proposals are made. The hypothesis has proved true.
The Activities of the Order Police Inspector in Cases of Violence towards Minors
Keywords: Juridiskā zinātne