Kultūra kā praktiskās politikas sfēra: kultūrpolitikas attīstības tendences Latvijā laika periodā no 1995. līdz 2008. gadam - Kaulēns, Oskars (Latvijas Universitāte, 2009)
Raugoties no politikas zinātnes perspektīvas, kultūra tiek atzīta par būtiski apstrīdētu jēdzienu, kuru raksturo atšķirīgas saturiskās dimensijas un praktiskā pielietojuma formas. Turklāt kultūras faktori bieži vien izrādās noteicošie, skaidrojot kopienas izvēlētā sociāli ekonomiskās attīstības modeļa panākumus vai tieši pretēji – piedzīvotās neveiksmes. Līdz ar to demokrātiskās valstīs kultūras jautājumu risināšanai publiskās politikas kontekstā tiek pievērsta īpaša uzmanība. Latvija šajā gadījumā nav izņēmums, uz ko norāda gan kultūras nozarē pieņemtie stratēģiskās plānošanas dokumenti, gan kultūras jautājumu aktualitāte politiskās dienas kārtības ietvaros. Taču vēsturiski kultūras nozares pētnieciskajiem jautājumiem Latvijā tikusi pievērsta tikai pastarpināta uzmanība, ko lielā mēra noteicis gan nozares nepietiekamais finansējums, gan arī sabiedrības un politiskās elites izpratnes trūkums par kultūras stratēģisko nozīmību. Līdz ar to pētījums „Kultūra kā praktiskās politikas sfēra: kultūrpolitikas attīstības tendences Latvijā laika periodā no 1995. līdz 2008. gadam” ir izstrādāts par aktuālu un novatorisku tēmu. Veiktā pētījuma ietvaros aplūkotas atšķirīgas kultūras jēdziena saturiskās dimensijas, īpašu uzmanību pievēršot kultūras faktoru ietekmei uz kopienas politisko un sociāli ekonomisko attīstību; skaidrotas kultūras un politikas sfēras savstarpējās mijiedarbības attiecības demokrātiskās valstīs realizētās kultūrpolitikas ietvaros, kā arī izvērtēts valsts institūciju līdzdalības racionālais pamatojums kultūras jautājumu risināšanā. Savukārt darba empīriskajā daļā īpaša uzmanība veltīta Latvijas kultūrpolitikas attīstības tendenču raksturojumam laika periodā no 1995. līdz 2008. gadam, iezīmējot galvenos nozares dienas kārtības jautājumus, kā arī analizējot izvēlētos risinājuma modeļus Latvijā. Apkopojot pētījuma izstrādes gaitā iegūtos rezultātus, var secināt, ka Latvijas gadījumā kultūrpolitikā pastāv vairākas būtiskas neatbilstības starp normatīvajiem uzstādījumiem un praksē realizēto kultūrpolitiku. Veiktā stratēģisko plānošanas dokumentu analīze un ekspertu intervijas ļauj secināt, ka galvenās neatbilstību sfēras ir saistītas ar valsts līdzdalības pamatojumu kultūras nozares jautājumu risināšanā, privāto un nevalstisko iniciatīvu attīstību kultūras politikā, kā arī pretrunīgo izpratni par kultūras ekonomisko atdevi un ietekmi uz tautsaimniecību.

From the perspective of politics science the culture is perceives as essentially disputable notion that is characterized by different substantive dimensions and forms of practical usage. Moreover, cultural factors very often prove to be the dominant ones while describing achievements of the chosen socio-economic development model or inversely – failures. Therefore, in democratic countries special attention is paid to the process of solving cultural issues in the context of public politics. In this case Latvia is not an exception. This can be proved by both strategic planning documents adopted in the field of culture and topicality of cultural issues in the political agenda. But historically investigative issues of the field of culture have had mediated attention that mainly is due to insufficient funding allocated to this field and due to the disability of society and political elite to understand the strategic significance of culture. Therefore, the research „The Culture as a Field of Practical Politics: Tendencies of Cultural Politics Developments in Latvia between 1995 and 2008” covers topical and innovative theme. Within the framework of the research different substantive dimensions of the notion of culture is studied by putting assiduity on the influence of cultural factors on political and socio-economic development of the society; the mutual interrelation of the culture and the politics within the framework of cultural politics of democratic countries are explained; and as well the rational reasoning of collaboration of political authorities in solving cultural issues are evaluated. But in the empirical part of the paper special attention is put on the description of tendencies of Latvia’s cultural politics development between 1995 and 2008 by emphasizing main issues of the field’s agenda and as well, by analysing chosen solution models in Latvia. The summarization of results gained during the research leads to the conclusion that in Latvia exist several essential disparities between normative statements and cultural politics realized in practice. The analysis of strategic planning documents and interviews of experts leads to the conclusion that main fields of disparities are related to the reasoning of public collaboration in solving cultural issues, development of private and non-governmental initiative in the cultural politics, and as well to contradictory understanding of economic efficiency of the culture and its influence on the national economy.
The Culture as a Field of Practical Politics: Tendencies of Cultural Politics Developments in Latvia between 1995 and 2008
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)