Zema kontrasta redzes asuma testu pielietojums redzes kvalitātes novērtēšanai - Ansone, Ieva (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 46 lappusēm. Tas satur 26 attēlus, 4 tabulas, 41 atsauci uz literatūras avotiem. Mērķis: Novērtēt zema kontrasta redzes asuma testu rezultātu pielietojumu redzes kvalitātes novērtēšanai. Metodika: Ar programmu FrACT tika noteikts augsta un zema kontrasta redzes asums, izmantojot dažādu līmeņu gaismu izkliedējošos filtrus. Rezultāti un secinājumi: Augsta kontrasta redzes asuma (AKRA) tests uzrāda vidēji ciešu korelāciju ar zema kontrasta redzes asuma (ZKRA) testiem (r = 0,7). ZKRA testi ir jutīgāki par AKRA testu paaugstinātas acī „noklīdušās” gaismas gadījumā, tomēr nav izmantojami acī „noklīdušās” gaismas līmeņa novērtēšanai, jo uzrāda individuālās atšķirības starp dalībniekiem. Atslēgvārdi: augsta kontrasta redzes asums, zema kontrasta redzes asums, acī „noklīdusī” gaisma.

Master work is written in Latvian, it contains of 46 printed pages, 26 figures, 4 tabeles and 41 literature sources have been used. Purpose: To asses usefulness of low contrast visual acuity for assesment of visual quality. Methods: With the FrACT program was performed visual test with high and low contrast, using filters with different levels of straylight. Results and conclusions: The high-contrast visual acuity (HCVA) test indicates a modest strong correlation with the low-contrast visual acuity (LCVA) tests (r = 0,7). LCVA tests are more sensitive to increased intraocular straylight, but not be used to asses level of intraocular straylight, because they show individual difference between participants. Keywords: high contrast visual acuity, low contrast visual acuity, intraocular straylight.
Assessment of visual quality with low contrast acuity tests
Keywords: Fizika