Laulību šķiršanas naratīvs Latvijas drukātajos medijos (2001.-2005.) - Sondore, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2006)
Kristiānas Sondores bakalaura darba tēma ir „Laulību šķiršanas naratīvs Latvijas drukātajos medijos laika posmā no 2001. līdz 2005.gadam”. Tēma ir aktuāla, jo pēdējo gadu laikā Latvijas drukātajos medijos uzkrītoši bieži tiek atspoguļotas sabiedrībā zināmu cilvēku laulību ceremonijas un to šķiršanu stāsti. Turklāt nereti vienu un to pašu šķiršanās stāstu varam lasīt dažādu žanru medijos, katrā no tiem pamanot uzsvaru uz atšķirīgu viena un tā paša stāsta šķautni. Īpaši šis satura kontrasts vērojams starp žurnāliem „Privātā Dzīve” un sieviešu auditorijai domātajiem - „Santa”, „Una”, „Ieva”, „Marta”, savukārt, vīriešu auditorijai domātajos žurnālos, piemēram - „Klubs”, šķiršanās tēma vispār skatīta netiek. Autore savā darba ir pētījusi, vai un kā atšķiras laulību šķiršanas naratīvs Latvijas drukātajos medijos, konkrēti, salīdzinot žurnālus „Santa”, „Ieva”, „Marta” un „Privātā Dzīve”, kā arī apskatot vīriešu žurnālu „Klubs”, kur šķiršanās tēma netiek skatīta vispār. Kā teorētisko pieeja bakalaura darbā autore izmantojusi naratīva metodi un darba ietvaros veikusi 43 rakstu kvalitatīvo kontentanalīze žurnālos „Santa”, “Ieva”, “Marta” un „Privātā Dzīve”. Analīze veikta naratīvās analīzes kategoriskās perspektīvas ietvaros un kontentanalīze veikta balstoties uz naratīva kategorijām, izmantojot autores Mīkes Bolas [ Mike Bal ] piedāvātos naratīvās analīzes konceptus – stāsts, fabula un aktors. Praktiskajā pētījumā tika skatīti un analizēti vairāku Latvijas sabiedrībā pazīstamu cilvēku medijos publicētie šķiršanās stāsti laika posmā no 2001. līdz 2005. gadam, kā, piemēram, Māra un Elizabetes Gulbju, Andra Kiviča un Ilzes Ieviņas, Ainara Mielava, Zanes un Jāņa Bērziņu, Dž. Dž. Džilindžera un Daces Rukšānes, Lolitas Novikovas, Gundara Bojāra, Artūra Irbes, Ditas Kenbergas u.c. Kursa darbs ietverts 55 lapaspusēs, sastāv no 4.nodaļām, kas sīkāk sadalītas apakšnodaļās, darbā ietvertas 5 autores izveidotas publikāciju analīzes tabulas, kas atvieglo materiāla uztveri.

ANNOTATION The theme of bachelor work developed by Kristiana Sondore is “Marriage divorcing narratives in Latvian printed media during time period 2001 – 2005”. Choice of theme is very outstanding at that time because is concerned with the fact that during last years in Latvian printed media there has been a lot of media stories and interviews concerned with marriage ceremonies, marriage divorcing and relationship ending. Besides, quite often we can read the same story in different media but the point of the story is totally different. In her bachelor work the author has done the comparing analysis of Latvian women magazines “Santa” “Ieva”, “Marta” and so called yellow press magazine such as “Privātā Dzīve” („Private Life”) where, in author’s opinion, the contrast of divorcing story is seen most brightly. In the comparing analysis there were chosen interviews and publications during time period 2001 - 2005 where people, who are well known in Latvian society has faced divorcing problem. As the theoretical approach the author has used narrative theory and has done the qualitative content analysis of 43 articles of the above mentioned magazines. The narrative analyse is made in the frame of categorical perspective and the content analysis is based on narrative categories using narrative analysis concepts – story, fable and actor, proposed by author Mike Bal. Practical part of bachelor work is the research where different divorcing stories of people who are well-known in Latvian society during time period of 2001-2005 are analysed. The bachelor work consists of 55 pages, 4 parts which are parted more detailed into under levels. The thesis includes 5 publications analyzing graphics developed by the author, which facilitate the perception of expounded material.
Print Media Narrative Concerning Divorce (2001-2005)
Keywords: Komunikācijas zinātne