Vides kvalitātes vērtējums Vecliepājas daudzdzīvokļu namu kvartālos - Saulīte, Ance (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs „Vides kvalitātes vērtējums Vecliepājas daudzdzīvokļu namu kvartālos” iekļauj literatūras apkopojumu, ieskatu par ilgtspējīgu attīstību, ilgtspējīgu apkaimi. Kā piemēri tiek minētas pilsētas (Hammerbija, Oslo, Kronsberga un Koldinga), kas kādus ilgtspējīgas attīstības modeļus veiksmīgi pielieto šodien. Tāpat darbā tiek raksturota Liepājas dzīves vide, noskaidrota un izpētīta situācija, rādītāji, kas attiecas uz apkaimi un daudzdzīvokļu namu apkārtni, to ietekmējošiem faktoriem. Pētījuma praktiskajā daļā pēc ilgtspējīgas apkaimes kvalitātes indikatoriem tiek veikta divu Vecliepājas kvartālu novērtēšana un salīdzināšana. Darba rezultāti norāda uz vairākiem trūkumiem, kas neļauj Vītolu ielas un Jūras skolas kvartāliem Vecliepājā sasniegt ilgtspējīgas apkaimes principus (piemēram, pagalmu labiekārtojums, stāvvietu problēmas, atkritumu šķirošanas iespējas trūkums). Tomēr ir vērojamas pozitīvas iezīmes vides kvalitātes uzlabošanā, kā, piemēram, energoefektivitātes uzlabošana, veloceliņu izveide. Bakalaura darbs sastāv no 56 lappusēm, tas ir ilustrēts ar 22 attēliem un 3 tabulām, tam pievienoti 4 pielikumi,. Atslēgas vārdi: dzīvojamā vide, dzīvojamais rajons, ilgtspējīga apkaime, Vecliepāja.

Bachelor project „Living environment quality of neighbourhood in Vecliepaja” includes an insight into the concept of sustainable development and sustainable neighbourhood and a summarisation of literature. Cities that successfully apply some of the sustainable development patterns today (Hammarby, Oslo, Kronsberg and Kolding) are mentioned as examples. Also living environment in Liepāja is described. Factors, indicators and situation that cover environment and neighbourhood of apartment houses are examined. In the practical part of the project assessment and comparison of two apartment blocks in accordance with sustainable neighbourhood quality indicators is conducted. Study results indicate several flaws that prevent the neighbourhoods of Jūras skola and Vītolu Street in Vecliepāja from achieving the principles of sustainable neighbourhood, for example courtyard improvements, parking issues, lack of waste recycling. However, several positive environmental enhancements such as efficient energy use and construction of cycle ways are observed. The project consists of 56 pages, with 22 illustrations, 3 charts and 4 addendums. Keywords: living environment, residential area, sustainable neighbourhood, Vecliepāja.
Living environment quality of neighbourhood in Vecliepaja
Keywords: Vides zinātne