Protesta formas, palielinoties biļetes cenai uzņēmumā „Rīgas satiksme” - Maškova, Šeilija (Latvijas Universitāte, 2015)
Tēma „protesta formas, palielinoties biļešu cenām „Rīgas Satiksmē”” mūsdienu sabiedriskā transporta kontekstā ir aktuāla. Darbs sevī iekļauj teorētisko, metodoloģisko, kā arī mediju analīzi. Pētījuma galvenais uzdevums ir noskaidrot, kā protests tiek izprasts un pret ko tas ir vērsts. Pētījums meklē atbildes uz jautājumu „kāpēc cilvēki protestē?”. Darbs sastāv no trīs daļām – pirmā – teorētiskā daļa, kura balstās uz Fuko, Eriksena paustajām atziņām par varu, varas attiecībām, vērtības jēdzienu, kā arī naudas izpratni. Otrā daļa – metodoloģija sīki apraksta pētījuma procesa gaitu. Un trešā daļa, empīriskā, ietver lauka darba novērojumus kopā ar Rīgas Satiksmes kontrolieru darba grupu, intervijas ar protestētājiem un Rīgas Satiksmes darbiniekiem, kā arī sociālo mediju un masu mediju analīzi. Izstrādātā empīriskā daļa ļauj palūkoties uz bezbiļetnieku protesta formām, kuras uzrāda lielāku vai mazāku organizētības līmeni.

Forms of protest due to “Rigas Satiksme, Ltd.” ticket price increase” is currently a relevant topic. This work includes theoretical, methodological, as well as media analysis regarding this subject. The main aim or this research was to determine how the protest is comprehended and what it is directed against. This is a search for answers to the question of “Why people protest?” based on theoretical and also empirical data analysis. The theoretical framework is based on insights of Fuko, Geertz, Eriksen regarding power, relations of power, motivation for certain actions taken by individuals, society. Second part, which is methodological part describes process of observation. And third part consists analysis of this fieldwork observations of “Rigas Satiksme” ticket controller group, interviews with protesters and employees of “Rigas Satiksme”, as well as social media and mass media analysis.
Forms of Protests After Ticket’s Price Increasement in „Rigas satiksme” Ltd.
Keywords: Antropoloģija; Protests; protesta formas; bezbiļetnieks; Rīgas Satiksme; cena