Biežākās blakus slimības pacientiem ar ēšanas traucējumiem bērnu psihiatrijas klīnikā (2012-2022) - Radziņa, Valērija (Latvijas Universitāte, 2024)
Kopsavilkums Biežākās blakus slimības pacientiem ar ēšanas traucējumiem Bērnu psihiatrijas klīnikā (2012 – 2022) Valērija Radziņa, Dr. Laura Ķevere Latvijas universitāte, Medicīnas fakultāte Ēšanas traucējumi ir draudi veselībai gan slimības paasinājuma laikā, gan arī vērtējot turpmāko dzīves kvalitāti pēc izveseļošanās. (Hudson 2007) Ēšanas traucējumi var izraisīt īslaicīgas fiziskās veselības komplikācijas, kuras ir atgriezeniskas, vai ar kurām pacients dzīvos visu atlikušo mūžu, piemēram malnutrīcijas izraisītām sekām, neauglību, kuņģa zarnu trakta slimībām. Šie traucējumi rodas psiholoģiskā stāvokļa un arī blakus slimību dēļ, kas tiek pastiprinātas dažādu faktoru ietekmē – mobings, postraumatisks stress, vecāku nesaskaņas, somatiskās slimības, depresija, trauksme, intensīva fiziskā slodze. Savlaicīga ēšanas traucējumu diagnostika un blakus slimību novēršana, būtiski uzlabo dzīves kvalitāti. Šis pētījums akcentē par ēšanas traucējumu komplicēto gaitu, nepieciešamību pēc visaptverošas un multidisciplināras pieejas diagnosticēšanā, un terapijas piemērošanā. Izprotot kādas ir biežākās slimības pacientiem ar ēšanas traucējumiem Latvijas reģionā, ārstniecības personas varēs pielāgot individuālu pieeju ārstēšanā un rehabilitācijā katram pacientam atkarībā no blakus slimībām. Darba Mērķis: noskaidrot biežākās blakus slimības pacientiem ar ēšanas traucējumiem VSAI Bērnu klīniskās Universitātes slimnīcā Bērnu psihiatrijas klīnikā par periodu no 2012. līdz 2022.gadam. Tika pētītas vēstures ar diagnozēm pēc SSK-10 klasifikācijas – F50.0; F50.1; F50.3, F50.5; F50.8; F50.9. Kopējais pacientu skaits bija 231, no tiem 202 meitenes un 29 zēni, vidējais stacionēšanas vecums ir 13.6 gadi. Pētījumā pacientiem tika vērtēts, kādas ir biežākās blakus saslimšanas ar pamatdiagnozi ēšanas traucējumi. Visbiežāk sastopamās saslimšanas ir: 1.endokrīnās saslimšanas – vidēja/smaga olbaltumvielu malnutrīcija, 2.psihiatriskās saslimšanas – depresijas epizodes 3.uroģenitālās saslimšanas – sekundārā amenoreja. Pētījuma ietvaros hipotēze apstiprinājusies, kura tika izvirzīta diplomdarba sākumā. Secinājumi: -Biežākās blakus saslimšanas ir endokrīnās, psihiatriskās un uroģenitālās saslimšanas.; -Visbiežāk sastopamās diagnozes ir vidēji smaga/smaga olbaltumvielu malnutrīcija, depresija, sekundārā amenoreja; -Visbiežāk tika stacionēti pacienti ar anorexia nervosa; -Katram pacientam, kurš stacionēts klīnikā ir vismaz viena blakus diagnoze, kas liecina, par komorbiditāti, un nepieciešamību pēc kompleksas terapijas un rehabilitācijas plāna.

Eating disorders are a threat to health both during the exacerbation of the disease and also when assessing the future quality of life after recovery. (Hudson 2007) Eating disorders can cause temporary physical health complications that are reversible or that the patient will live with for the rest of their life, such as the effects of malnutrition, infertility. These disorders arise due to the psychological state and also related diseases, which are intensified under the influence of various factors - mobbing, post-traumatic stress, parental disagreements, somatic diseases, depression, anxiety, intense physical exertion. Early diagnosis of eating disorders and prevention of related diseases significantly improves the quality of life. This study emphasizes the complicated course of eating disorders, and the need for a comprehensive and multidisciplinary approach in diagnosing and applying therapy. By understanding what are the most common diseases in patients with eating disorders in the region of Latvia, medical personnel will be able to adapt an individual approach to treatment and rehabilitation for each patient depending on the accompanying diseases. The aim of the work: to find out the most common co-morbidities in patients with eating disorders in the Children's Psychiatry Clinic of VSAI Children's Clinical University Hospital for the period from 2012 to 2022. Histories with diagnoses according to SSK-10 classification – F50.0 were studied; F50.1; F50.3, F50.5; F50.8; F50.9. The total number of patients was 231, of which 202 were girls and 29 were boys, the average age of hospitalization was 13.6 years. In the study, the patients were assessed for the most frequent comorbidities with the primary diagnosis of eating disorders. The most common diseases are: 1. endocrine diseases – moderate/severe protein malnutrition, 2. psychiatric illnesses – episodes of depression 3. urogenital diseases – secondary amenorrhea. As part of the research, the hypothesis, which was put forward at the beginning of the thesis, has been confirmed. Conclusions: - The most common co-morbidities are endocrine, psychiatric and urogenital diseases; - The most common diagnoses are moderate/severe protein malnutrition, depression, secondary amenorrhea; - Patients with anorexia nervosa were most frequently hospitalized; - Every patient who is hospitalized in the clinic has at least one additional diagnosis, which indicates comorbidity and the need for a complex therapy and rehabilitation plan. Keywords: eating disorder, anorexia nervosa, bulimia nervosa, binge eating disorder, psychiatry, common co-morbidities.
The most common comorbidities in patients with eating disorders in a child psychiatry clinic (2012-2022)
Keywords: Medicīna; ēšanas traucējumi; anorexia nervosa; bulimia nervosa; binge eating disorder; biežākās blakus slimības