Pušu līdztiesības princips kriminālprocesā - Nagodkins, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2016)
Pušu līdztiesības princips kriminālprocesā nozīmē, ka apsūdzības un aizstāvības pusēm jānodrošina vienlīdzīgas iespējas pasniegt savu lietu, nenostādot nevienu no pusēm nesamērīgi neizdevīgā stāvoklī. Izstrādājot pētniecisko darbu, autora mērķis ir definēt pušu līdztiesības principa būtību kriminālprocesā, pētot tā vēsturisko attīstību Eiropas un Latvijas kriminālprocesuālajās tiesībās, tā izpausmi Kriminālprocesa likumā, Igaunijas Republikas un Krievijas Federācijas Kriminālprocesa kodeksos. Pētnieciskā darba rezultātā autors secina, ka Kriminālprocesa likums nenodrošina pilnvērtīgu pušu līdztiesības principa ievērošanu pirmstiesas kriminālprocesā, pierādījumu vākšanā, iesniegšanā, kā arī nenodrošina efektīvus izmeklētāju un prokuroru lēmumu un rīcības pārsūdzēšanas rīkus. Autors iesaka pakļaut pirmstiesas izmeklēšanas stadiju izmeklēšanas tiesneša kontrolei, piešķirt aizstāvībai tiesības veikt paralēlu pirmstiesas izmeklēšanu

The principle of equality of arms in criminal procedure means that the prosecution and defence must be provided with equal opportunities to present their case, without placing any of the parties at a disproportionate disadvantage. The aim of the research paper is to define the scope of the principle of equality of arms in criminal procedure by means of analysis of its historical development in rules on criminal proceedings in Europe in general and Latvia in particular, its nature in the Latvian Law on Criminal Procedure, Codes on Criminal Procedure of the Republic of Estonia and the Russian Federation. The research led the author to conclude that the Latvian Law on Criminal Procedure does not provide full compliance with the principle of equality of arms in the pre-trial criminal proceedings, evidence collection, evidence submission, and does not provide effective tools for appealing against the decisions made and actions taken by investigators and prosecutors. The author proposes that the pre-trial investigation phase shall be subjected to control by court, and that the defence shall have the right to conduct parallel pre-trial investigation
Principle of Equality of Arms in Criminal Procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; pušu līdztiesības princips kriminālprocesā; efektīvas procesa virzītāja lēmumu un rīcības pārsūdzības iespējas pirmstiesas kriminālprocesā; aizstāvības tiesības veikt pirmstiesas izmeklēšanu; tiesas kontrole pār pirmstiesas kriminālprocesu