Breksits un sabiedrība - darbs, studijas, ceļošana un tirdzniecība - Kondratjuka, Katrīne (Latvijas Universitāte, 2019)
Šajā bakalaura darbā tiek pētīts Brexits un tā iespējamās sekas. Autore sniedz skaidrojumu par Līguma par Eiropas Savienību 50. pantu, kurā raksturo tā trūkumus. Kā arī tiek analizēts Brexita jēdziens, veidojot priekšstatu par to, ko patiesi nozīmē izstāšanās no Eiropas Savienības. Darbā tiek izpētītas pašreizējās Eiropas Savienības tiesības attiecībā uz iedzīvotājiem un salīdzina tās ar tiesībām, kuras paredzētas Apvienotās Karalistes izstāšanās līguma projektā. Darba izstrādes laikā tiek pētīti Brexita seku scenāriji - izstāšanās, slēdzot vienošanos par turpmākām attiecībām un bez vienošanās izstāšanās, kā arī šo abu seku savstarpēja salīdzināšana. Tiek analizētas atsevišķas jomas, kuras skars izstāšanās, proti, brīvās kustības tiesības, darba ņēmēju tiesības, studēšana ārzemēs kā arī tirdzniecība. Pētot šīs jomas uzsvars tiek likts uz to Brexit variantu, ja vienošanās par izstāšanās sekām netiek noslēgta. Tādējādi process tiek salīdzināts no dažādiem aspektiem. Darba izstrādes laikā autore nonāk pie secinājuma, ka ir nepieciešams pilnveidot Līguma par Eiropas Savienību 50. pantu, papildinot to ar norādēm, kas notiek ar dalībvalsts tiesībām Eiropas Savienībā, kamēr notiek izstāšanās process. Kā arī autore secina, ka labvēlīgāks Brexita iznākums būs, ja Apvienotā Karalistes slēgs vienošanās līgumu par turpmākās attiecībās ar Eiropas Savienību.

The present Bachelor Paper researches the Brexit and its possible consequences. The Author of the Bachelor Paper explain meaning of the Treaty of European Union Article 50 and its flaws. Also being analyzed the concept of Brexit, giving an idea of what the European Union really means to withdraw. The Bachelor Paper research current European Union citizens’ right and comperes them with the rights provided in United Kingdom withdrawal agreement draft. Also being researched Brexit consequences scenario – withdrawal signing the agreement for future relations and without this agreement, and comparing these consequences. Being analyzed separate areas which will be affected by the withdrawal, namely, free movement right, workers’ rights, study abroad and trade, emphasis is on scenario without agreement. The Author of the Bachelor Paper concludes that it is necessary to improve Article 50 of the Treaty of European Union, supplementing it with guidance about Member State right in European Union while the withdrawal process are happening. Also the Author concludes that the more favorable Brexit outcome will be if the United Kingdom sign an agreement about future relations with the European Union.
Brexit and society - work, studies, traweling and trade
Keywords: Juridiskā zinātne; Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības; Līguma par Eiropas Savienību 50. pants; Izstāšanās līgums; Personu tiesības