Tiesneša disciplināratbildības efektivitāte un nepieciešamība - Sprice, Arta (Latvijas Universitāte, 2017)
Tiesnešu ētiskā un disciplinārā atbildība ir viens no mehānismiem, kā tiek nodrošināta tiesu sistēmas darbība. Ja tiesnesis ir izdarījis pārkāpumu, viņš attiecīgi var tikt saukts pie atbildības. Pie disciplinārās atbildības tiesnesi var saukt arī par administratīvu pārkāpumu, jo saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem tiesnešiem paredzēta administratīvi tiesiskā imunitāte. Darba mērķis ir izpētīt tiesnešu disciplināratbildības institūtu attiecībā uz administratīvā soda piemērošanu, administratīvi tiesiskās imunitātes nepieciešamību un tiesnešu vispārējas likumpaklausības jautājumu. Mērķa sasniegšanai darba autore izpētīja un analizēja normatīvo regulējumu attiecībā uz tiesnešu disciplināro atbildību Latvijā, salīdzinot to ar Lietuvas un Igaunijas situāciju. Tika izpētīts tiesnešu disciplinārās atbildības institūts un disciplinārsoda piemērošanas sistēma. Iegūtie rezultāti apraksta tiesnešu administratīvi tiesiskās imunitātes nepieciešamību, normatīvā regulējuma nepilnības un ieteikumus, kā to uzlabot. Bakalaura darba nosaukums ir “Tiesnešu disciplinārās atbildības efektivitāte un nepieciešamība”, darbs sastāv no trīs nodaļām. Kopējais darba apjoms ir 45 lappuses.

The ethical and disciplinary responsibility of judges is one of the mechanisms of how a functioning judicial system can be ensured. If a judge has committed an offence, he has to be held liable for it. Judges may be subjects to disciplinary liability for administrative violations as well, since in accordance with the laws and regulations of Latvia judges are provided for administrative legal immunity. The object of the thesis is to research the institute of disciplinary responsibility of judges with regard to administrative sanctions, necessity of the administrative legal immunity and the issue of general obedience to law of judges. In order to achieve the object, the author researched and analysed the laws and regulations with regard to disciplinary liability of judges in Latvia, compared them to the situation in Lithuania and Estonia. The institute of judicial disciplinary liability was studied, as well as the system of disciplinary sanctions. The results obtained outline the necessity of the judicial administrative legal immunity, the loopholes in legislation and recommendations to improve it. Bachelor thesis “The necessity and effieiency of the disciplinary responsibility of judges” consists of three chapters. The total page amount of the thesis is 45.
The efficiency and necessity of the disciplanary responsibility of judges
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesnesis; tiesu vara; disciplināratbildība; administratīvi tiesiskā imunitāte; ētiskā atbildība