Pašvaldības autonomās un valsts uzdotās kompetences nošķiršanas problemātika - Stabiņa, Sigita (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbā tiek pētītas Latvijas pašvaldību autonomo un valsts uzdoto funkciju nošķiršanas metodes, to nozīme un šo funkciju nenošķiršanas sekas. Kā būtiskākās problēmas darbā apskatītas: 1) nepieciešamība iekļaut pašvaldību funkciju nošķiršanas kritērijus normatīvajā regulējumā, jo tam ir ne tikai teorētiska, bet liela praktiska nozīme, kas, to neizprotot, var izpausties dažādās pašvaldībai negatīvās sekās, 2) normatīvā regulējuma ietekme uz pašvaldību autonomiju dažādu funkciju veikšanā, kā arī 3) normatīvā regulējuma pretrunas ar funkciju klasifikāciju praksē, to veicot pēc nošķiršanas kritērijiem. Darba mērķis ir izstrādāt pašvaldību autonomo un valsts uzdoto funkciju nošķiršanas kritērijus, kā arī pamatot šo funkciju nošķiršanas nepieciešamību praksē un sekas, kas var iestāties pašvaldību funkcijas nenošķirot, tādējādi konstatējot arī praksē pastāvošās problēmas pašvaldības kompetences jomā. Autore secinājusi, ka pašvaldības funkciju nošķiršanai ir praktiska nozīme, jo, neizprotot vai funkcija ir autonoma vai valsts uzdota, pašvaldībai var rasties tādas negatīvas sekas kā līdzekļu izlietošana no tās budžeta, atbildības uzņemšanās par funkcijas izpildes vai neizpildes sekām. Tāpat secināts, ka nošķirt pašvaldības funkcijas iespējams pēc vairākiem kritērijiem, tostarp, pēc finansējuma avota, kā arī pēc subjekta, kas faktiski organizē funkcijas izpildīšanu.

Bachelor thesis investigates methods of dividing autonomus and state delegated functions of local governments in Latvia, their importance and the consequences of not dividing those functions. As the main problems in bachelor thesis viewed: 1) necessity to include the dividing criteria of local government functions in regulatory framework, because of it’s meaning in practice not only in theory, which in the case of incomprehension can make different negative consequences for local governments, 2) influence of regulatory framework on autonomy of local governments in different execution of functions and 3) contradictions of regulatory framework and classification of functions in practice dividing it by the criteria as well. The aim of thesis is to make criteria by dividing local government autonomus and state delegated functions, motive the necessity of dividing functions of local government showing the cosnequences of not dividing those functions and to show the existing problems of dividing functions of local government in practice. The author concluded that dividing functions of local government is important in practice because if local government doesn’t understand what kind of function it is, it can make negative consequences for local government as spending their resources from it’s budget or taking responsibility of functions execution. It’s possible to divide functions of local government by different criteria, as source of funding and by the subject who organize execution of function in practice.
The problems of separating autonomous and the state assigned competences of municipalities
Keywords: Juridiskā zinātne; Pašvaldība; Autonomās funkcijas; Autonomija; Valsts uzdotās funkcijas; Funkciju nošķiršana