Gūžas locītavas osteoartrīta ārstēšanas rezultātu analīze pirmajā mēnesī pēc totālās endoprotezēšanas - Rodjukovs, Sergejs (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba mērķis: salīdzināt pacientu dzīves kvalitāti (fiziskas spējas, spēju atgriezties pie normāla dzīvesveida) pacientiem pirms un pēc totālas gūžas endoprotēzēšanas izmantojot adaptētu latviešu un krievu valodā HOOS (Hip disability and osteoarthritis outcome score) aptauju. Pētāmais jautājums: Vai gūžas endoprotezēšanas operācijas pacientiem ar gūžas osteoartrītu mazina ar artrītu saistītus simptomus, aktivitāšu ierobežojums un dzīves kvalitāti jau pirmajā mēnesī pēc operācijas? Darba teorētiskajā daļā tika apkopota informācija par gūžas locītavas anatomijas īpatnībām, gūžas osteoartrīta cēloņiem, klīniskām manifestācijam, patoģenēzi un ārstēšanas iespējām, kā arī pār operācijas procedūru: plānošanu un operācijas etapiem, un pacientu slimības un ārstēšanas efektivitātes izvērtēšanas iespējam. Darbā praktiskajā daļā tiek izanalizētas pacientu aizpildītās HOOS aptaujas pirms operācijas un menesi pēc operācijas. Visi pacienti tika atlasīti periodā no 28.01.2019 līdz 10.03.2019. Valsts Traumatoloģijas un Ortopēdijas slimnīcā 3B nodaļā. Kopējais pacientu skaits ir 23 pacienti, no kuriem viens pacients atteicās piedalīties otrajā pētījuma etapā. Tika izveidots pētījuma protokols ar 11 punktiem, no kuriem 6 punkti ir neanonīma informācija pār pacientu un viņa blakusslimībam, un 5 punkti atspoguļo pacienta pavadīto laiku slimnīcā (stacionēšanas ilgums, komplikācijas un subjektīvs stacionēšanas perioda vērtējums). Secinājumi: Totālas gūžas endoprotezēšanas operācija pacientiem ar gūžas osteoartrītu izteikti mazina subjektīvas sūdzības – sāpes, grūtības veikt ikdienas darbības un paaugstina dzīves kvalitātes vērtējumu kopumā jau pirmajā pēcoperācijas mēnesī. Pēcoperācijas agrīnas komplikācijas izteikti samazina rehabilitācijas iespējas un līdz ar to ārstēšanas efektivitāti un spēju atgriezties pie normāla aktivitātes līmeņa.

The goal: to compare patients quality of life (physical abilities, ability to return to normal everyday life) with hip osteoarthritis disease before and after total hip arthroplasty with a help of adapted to Russian and Latvian languages HOOS (Hip disability and osteoarthritis outcome score) survey. Research question: Does total hip arthroplasty surgery decrease symptoms triggered by hip osteoarthritis, activity restrictions and decrease of quality of life in first month after performed surgery? Theoretical part of this work includes information about hip joint anatomy, hip osteoarthritis etiology, clinical manifestations, pathogenesis and therapy possibilities. The work also contains information about the surgery procedure: planning, surgery stages, patient disease and therapy effectiveness evaluation techniques. In practical part of this work filled out HOOS surveys by patients before surgery and one month after were analyzed. All patients were selected in period of time from 28.01.2019 to 10.03.2019 in National Traumatology and Orthopedic Hospital 3B ward. A total of 23 patients participated in this study, from whom 1 patient declined his participation in second stage of research. Protocol with 11 points was made by this study’s researcher, which contains 6 points of non-anonymous information about patients and their co-morbidities, but other 5 points reflect the time, in which patients were treated in hospital (duration of bed days, complications and subjective assessment of hospital stay). Conclusions: total hip arthroplasty surgery have dramatically decreased patient subjective complaints about hip osteoarthritis even in first month after therapy – pain, difficulties in doing everyday activities and raised the quality of life. Early postoperative complications dramatically decrease rehabilitation abilities, therapy effectiveness and ability to return to normal physical ability level.
First month results analysis after total hip replacement in patients with hip osteoarthritis
Keywords: Medicīna; Gūžas osteoartrīts; Endoprotezēšana; Subjektīvu sūdzību vērtēšana; HOOS