Lipīdu sastāva izpēte Latvijā invazīvu augu sēklās - Krasovska, Liega (Latvijas Universitāte, 2022)
Kanādas zeltgalvīte (Solidago canadensis), daudzlapu lupīna (Lupinus polyphyllus), puķu sprigane (Impatiens glandulifera Royle), Sosnovska latvānis (Heracleum Sosnowsky) – ir Eiropā un arī Latvijā plaši izplatītas invazīvās augu sugas. Bakalaura darba mērķis ir veikt minēto invazīvo augu sēklu lipīdu ekstrakciju ar organiskajiem šķīdinātājiem – heksānu, etilacetātu, dihlormetānu un satura izpēti un sēklu sastāvā esošo lipīdu kvalitatīvu un kvantitatīvu raksturojumu, veicinot ātraudzīgo invazīvo augu saražotās biomasas izmantošanu jaunu, inovatīvu produktu izstrādē. Eksperimentos iegūtie rezultāti ļauj spriest par invazīvo sugu radīto bioloģisko atkritumu izmantošanas potenciālu. Pētījumā tika secināts, ka invazīvo augu sēklu pārstrādē ir iespējams izdalīt dažādus lipīdu klases savienojumus, kuru daudzums ekstraktā atšķiras atkarībā no izmantotā šķīdinātāja. Ķīmiskā sastāva analīze liecina, ka invazīvo augu sēklu biomasa ir ar potenciāli augstu vērtību un var tikt izmantota jaunu produktu izstrādē vai esošo produktu ražošanas optimizācijā, izvērtējot sastāvdaļu rentabilitāti un dārdzību.

Canadian goldenrod (Solidago canadensis), large-leaved lupine (Lupinus polyphyllus), Indian Balsam (Impatiens glandulifera Royle), Sosnowsky’s hogweed (Heracleum Sosnowsky) are widespread invasive plant species in Europe and Latvia as well. The aim of the bachelor's thesis is to study the content of lipid extracts of the mentioned invasive plant seeds, to identify the lipids in the seeds, to promote the use of biomass produced by fast-growing invasive plants in the development and producing of new, innovative products. The results obtained in the experiments allowed to explore the possibilities of use of the generated biological waste. In the course of the work, the seeds of all the mentioned plant species were studied. Plant seeds were extracted using organic solvents – ethyl acetate, dichloromethane and hexane. To investigate content of lipids individual substances were identified and quantified. The study concluded that in the processing of invasive plant seeds, it is possible to isolate different lipid class compounds, the amount of which in the extract differs between different solvents. The analysis of the chemical composition shows that the seed biomass produced by invasive plants is of potentially high value and can be used to develop new products or optimize the production of existing products by assessing the profitability and cost of the ingredients.
Investigation of lipids in seeds of invasive plant species
Keywords: Vides zinātne; invazīvās sugas; ekstrakcijas metodes; lipīdi; sēklas