Konstitūcijas stabilitāte un tās negrozāmās tiesību normas - Lavrova, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2015)
Vairāku pasaules valstu konstitūcijas ietver negrozāmās tiesību normas jeb mūžības klauzulas. Pamatlikumā tiek iemūžināti katras valsts īpaši svarīgās vērtības. Tomēr nav vienotā viedokļa par to, vai konstitūciju negrozāmās normas var sekmēt valsts pamatvērtību aizsardzībai un konstitūcijas stabilitātei. Pētījuma mērķis ir konstatēt negrozāmo normu nozīmi, jēgu un izmantošanas atšķirības, kā arī izvērtēt tiesību normu negrozāmības institūtu Latvijas Republikas Satversmē. Tā kā negrozāmās normas pasaules valstu konstitūcijās atšķiras pēc formas un satura, ir svarīgi izpētīt negrozāmo tiesību normu būtību un to vēsturisko attīstību, kā arī analizēt negrozāmo tiesību normu īpatnības ārvalstu konstitūcijās.

Many of the world constitutions include unchangeable articles or eternity clauses. The main values of the country are eternalized in the text of the Constitution. However there is no common opinion about the impact of unchangeable articles on the protection of the main values and the stability of the Constitution. The aim of the research is to establish the idea and the meaning of the unchangeable articles and to evaluate the institute of the unchangeability of the articles in the Constitution of the Republic of Latvia. Since the unchangeable articles in the world constitutions differs on its form and content, it is relevant to study the nature of unchangeable articles and its historical development and to analyze the particularities of the unchangeability in constitutions of foreign countries.
Stability of the Constitution and its unchangeable articles
Keywords: Juridiskā zinātne; konstitūcija; negrozāmās normas; mūžības klauzula; pamatvērtības; preambula