Attīrītu un neattīrītu municipālo notekūdeņu ietekme uz Daphnia magna uzvedību - Gailīte, Anna Monika (Latvijas Universitāte, 2022)
Mūsdienās ar vides piesārņojumu saistītie izaicinājumi kļūst arvien nozīmīgāki. Nepietiekama notekūdeņu attīrīšana un to piesārņojums var atstāt negatīvas sekas uz vidi un apdraudēt dažādus dzīvos organismus. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt un salīdzināt attīrītu un neattīrītu notekūdeņu ietekmi uz Daphnia magna dzīvotspēju, balstoties uz ISO ekotoksikoloģiskā testa (6341:2013) standarta metodiku. Attīrītu un neattīrītu notekūdeņu paraugi tika ievākti četru pilsētu notekūdeņu attīrīšanas iekārtās: Aizputē, Dobelē, Liepājā un Saldū. Darba pētnieciskā daļa – salīdzināt attīrītu un neattīrītu notekūdeņu ietkekmi uz Daphnia magna– tika veikta Daugavpils Universitātes aģentūras “Latvijas Hidroekoloģijas institūtā” Voleru ielā 4, Rīgā. Ekotoksikoloģijas testi tika veikti 2021. gada rudenī un ziemā. Bakalaura darba temats: Attīrītu un neattīrītu municipālo notekūdeņu ietekme uz Daphnia magna dzīvotspēju. Bakalaura darba galvenie rezultāti: Daphnia magna dzīvotspēja ievērojami pasliktinās neattīrīto municipālo notekūdeņu klātbūtnē. Lai noskaidrotu ūdens kvalitāti visvairāk ietekmējošos faktorus pirms un pēc attīrīšanas, ir nepieciešama tālāka izpēte. Atslēgas vārdi: Notekūdeņi, D. magna, dzīvotspēja, ekotoksikoloģija.

Nowadays, the challenges of environmental pollution are becoming increasingly important. Insufficient treatment and pollution of wastewater can have negative consequences for the environment and endanger various living organisms. The bachelor’s thesis aims to study and compare the effect of treated and untreated wastewaters on the viability of Daphnia magna, based on the standard methodology of the ISO ecotoxicological test (6341:2013). Samples of treated and untreated wastewater were collected at wastewater treatment plants in four cities: Aizpute, Dobele, Liepaja and Saldus. The research part of the work – to compare the effect of treated and untreated wastewater on Daphnia magna – was performed at the Latvian Institute of Aquatic Ecology, Voleru street 4, Riga. The research was conducted in the autumn and winter of 2021. Title of thesis: Effects of treated and untreated municipal wastewaters on the viability of Daphnia magna. The most important results: Viability of Daphnia magna is significantly impaired in the presence of untreated municipal wastewaters. Further research is needed to ascertain the most damaging factors for water quality before and after standard treatment. Keywords: wastewater, D. magna, viability, ecotoxicity.
Impact of treated and untreated municipal wastewaters on the viability of Daphnia magna
Keywords: Vides zinātne; Notekūdeņi; D. magna; dzīvotspēja; ekotoksikoloģija