Potīšu un ceļa stiprināšanas vingrinājuma programma volejbolistiem: Profilakse un intergrācija treniņu procesā - Medinska, Dženeta Dana (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba tēma ir ceļgala un potīšu stiprināšanas vingrinājumu programma volejbolistiem. Šī darba mērķis ir samazināt ceļa un potīšu traumu risku, stiprinot tās, iekļaujot vingrinājuma programmu ceļiem un potītēm, un noskaidrot vai sportistiem, regulāri veicot šos vingrinājumus, ir jūtami uzlabojumi. Traumas ceļos un potītēs ir ļoti aktuāla problēma volejbolistiem, jo tās bieži rodas, ja muskuļi netiek stiprināti. Lai risinātu šo problēmu, darba autore kvalifikācijas darbā analizē un pēta ceļa un potīšu traumu riskus. Darbā aprakstīts iespējamās traumas un biežums, kā arī izstrādāta vingrinājumu programma, kas balstīta teorētiskām un praktiskām atsaucēm. Programma ir pielietota, lai pārbaudītu, vai 6 nedēļu laikā uzlabojas volejbolistu ceļa un potīšu stabilitāte, tādējādi samazinot traumu risku. Darba hipotēze apstiprinājās, un autore secina, regulāri veikti ceļgalu un potīšu stiprinošie vingrinājumi samazina traumu risku volejbolistiem un uzlabo viņu fizisko sagatavotību. Kvalifikācijas darbs sastāv no trīs daļām. Pirmajā daļā autore pēta ceļa un potīšu traumu cēloņus un riskus, kā arī vecumposmu attīstības īpatnības, kas var ietekmēt traumu rašanās iespējas. Otrajā daļa tiek analizēta vingrinājumu nozīme ceļu un potīšu traumu profilaksei, kā arī vingrinājuma veidi un to efektivitāte. Trešajā daļa kvalifikācijas darba autore veic pētījumu, kur tiek izmantota anketēšana volejbola meitenēm, un testēšana, lai izvērtētu izstrādātās vingrinājumu programmas efektivitāti un noskaidrotu, vai pēc programmu pielietošanas ir uzlabojumi. Pētījumā piedalījās meitenes no Rīgas Volejbola skolas vecuma posmā no 13-14 gadiem.

The aim of this work is to reduce the risk of knee and ankle injuries by strengthening these joints through a dedicated exercise program and determining whether regular performance of these exercises results in noticeable improvements for athletes. Knee and ankle injuries are a significant issue for volleyball players, often occurring when the muscles are not adequately strengthened. To address this problem, the author of the qualification paper analyses and studies the risks of knee and ankle injuries. The paper describes the most common injuries and their frequency and develops an exercise program based on theoretical and practical references. The program was implemented to test whether knee and ankle stability improves over six weeks, thereby reducing the risk of injuries. The qualification paper consists of three parts: In the first part, the author examines the causes and risks of knee and ankle injuries and the developmental characteristics of the age group that may influence the likelihood of injuries. In the second part, the significance of exercises in preventing knee and ankle injuries is analysed, along with the types of exercises and their effectiveness. In the third part, the author conducts a study involving surveys of volleyball players and tests to evaluate the effectiveness of the developed exercise program and determine whether improvements occurred after the program’s implementation. Study Participants; The study involved girls aged 13-14 from the Riga Volleyball School. Knee and ankle injury risks are common among volleyball players due to the nature of the sport, which requires rapid movements, quick transitions, jumps, landings, and falls, placing stress on the joints.
Ankle and knee strengthening exercise program for volleyball players: Prevention and integration into the training process
Keywords: Sporta zinātne; Volejbols; Ceļgali; Potītes; Vingrinājumi; Profilakse