Simbolisms franču un krievu literatūrā (salīdzinošā analīze) - Bolkovska, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2013)
Dotā pētnieciskā darba tēma ir putnu simbolu analīze simbolistu poēzijas darbos. Darba mērķis ir tēmu un putnu simbolu īpašību salīdzināšana Šarla Bodlera un Valērija Brjusova poēzijā. Pirmajā darba daļā tiek aplūkoti Simbolisma pamatprincipi, kā simbolisma nozīme, galvenie dotā virziena poētiskās izteiksmes līdzekļi, simbola nozīme, simbolisma vēsture Francijā un Krievijā, Šarla Bodlera un Valērija Brjusova biogrāfija un daiļrade. Darba otrajā daļā tiek veikta Šarla Bodlera un Valērija Bejusova poēzijas aprakstošā un salīdzinošā analīze ar uzsvaru uz putnu simbolu nozīmju noteikšanu un putnu simbolu īpašību salīdzinošo analīzi. Putnu simbolu salīdzinājuma rezultāti norāda uz to, ka vienādiem putnu simboliem ir iespējamas dažādas nozīmes. Darbs sastāv no 81 lappusēm, 5 tabulām un 2 pielikumiem.

Current research paper is dedicated to the analysis of the symbols of birds in the poetry of symbolists. The aim of our research is to compare the themes and specific character properties of symbols of birds in poetry of Charles Baudelaire and Valery Bryusov. In the first part of our paper we consider the basic principles of Symbolism, such as the concept of Symbolism and symbol itself, the main means of poetic expression of this literary movement, history of Symbolism in France and Russia, biography and creativity of Charles Baudelaire and Valery Bryusov. The second part of this research is devoted to descriptive and comparative analysis of the poetry of Charles Baudelaire and Valery Bryusov, in other words the definition of symbol values of birds and comparative analysis of symbol peculiarities of birds. The result of the analysis showed that the same symbols may have different meanings. The paper contains 81 pages, 5 tables and 2 appendices.
Symbolism in French and Russian Literature (Comparative Studies)
Keywords: Valodniecība