Cionisms: rašanās cēloņi un galvenie virzieni. - Gertnere-Celma, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba tēma ir cionisma kustības rašanās cēloņi un galvenie attīstības virzieni. Dažādi cionistu ideju aizmetņi saskatāmi jau 1. gadsimtā, kad ilgas pēc atgriešanās Svētajā Zemē dažādu simbolu veidā ienāk gan sadzīvē, gan reliģiskajos rituālos. Līdz ar emancipāciju un apgaismību, sākās ebreju asimilācija, kas tomēr nespēja sasniegt gaidīto rezultātu valdošā antisemītisma dēļ. Meklējot izeju no saspringtās situācijas, ebreju rabīni un filozofi sāka izvirzīt jaunas idejas, minot, ka ebrejiem nemaz nav jāgaida Mesijas atnākšana, kā tika uzskatīts līdz šim, bet gan jau tagad un tūlīt jādodas uz Palestīnu. 19. gadsimtā, pastiprinoties antisemītiskajam noskaņojumam, sāka veidoties pirmās „Cionas mīlētāju” grupas, kuras gan neizauga par politisku kustību, bet radīja pietiekami spēcīgu pamatu tālākai cionisma kustības attīstībai. 19. gadsimta beigās T. Hercls aicināja visus pasaules cionistus un kongresu Bāzelē, tā oficiāli aizsākot politiskā cionisma kustību, kas bija gan kā platforma, gan dzinējspēks, lai rastos arvien jauni cionisma ideju virzieni. Arī Latvijā 20. gadsimta 20. – 30. gados bija pārstāvētas cionisma dažādās idejas un veidojās cionistu biedrības un organizācijas.

The theme of this bachelor is Zionism: the causes of emergence and the main courses. Various Zionist ideas were alive already at the 1st century when the yearning for return to Holy Land entered into domestic life and religious rites as a form of various symbols. Emancipation and the Enlightenment began the Jewish assimilation, which however was not able to achieve the expected results because of prevailing anti-Semitism. Finding a way out of the tense situation, the Jewish rabbi, and philosophers began to put forward new ideas, claiming that the Jews did not need to wait for the coming Messiah, as has been seen so far, but have to go to Palestine. In 19th century, the increasing antisemitic mood, began to develop the first "Lovers of Zion” groups, which did not grow up as a political movement, but created a sufficiently strong basis for further development of Zionism movement. At the end of 19th century T. Herzl invited all zionists to the Zionist Congress in Basel, thus officially began the political movement of Zionism, which was both the platform and engine for the emergence of new ideas Zionism directions. In 20th Century 20th – 30ty years in Latvia were represented different Zionist ideas and formed Zionism associations and organizations.
Zionism: the Causes of Emergence and main Directions.
Keywords: Vēsture