Rentgenoloģisko kvalitātes kritēriju izvērtējums krūškurvja rentgendiagnostikā jaundzimušajiem - Bērziņa, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma – Rentgenoloģisko kvalitātes kritēriju izvērtējums krūškurvja rentgendiagnostikā jaundzimušajiem. Tēmas aktualitāti nosaka apgrūtināta kvalitatīva rentgenizmeklējuma nodrošināšana krūškurvja rentgendiagnostikā jaundzimušajiem sadarbības iespēju trūkuma dēļ. Mūsdienās aktuāls jautājums ir saņemto starojuma dozu samazināšana jaundzimušo rentgenogrāfijā, tāpēc radiogrāfera kompetencē ir nodrošināt mazāko iespējamo starojuma dozu jaundzimušo krūškurvja rentgenizmeklējumos. Darba mērķis ir noskaidrot kvalitātes kritērijus krūškurvja rentgendiagnostikā jaundzimušajiem un novērtēt saņemto starojuma dozu pacientam. Teorētiskajā daļā darba uzdevumi ir analizēt literatūru par neonatālā perioda anatomiju, fizioloģiju, rentgenanatomiju, pacienta pozicionēšanas kritērijiem, attēla kvalitātes kritērijiem, dozimetriju. Pētījuma daļā darba uzdevumi ir veikt kvalitatīvi retrospektīvu pētījumu un novērtēt saņemtās starojuma dozas. Pētījuma jautājums – Vai izvērtējot rentgenoloģiskos attēlus un pacienta saņemtās starojuma dozas ir novērojama to atbilstība rentgenoloģisko izmeklējumu kvalitātes kritēriju nosacījumiem? Pētījuma metode –literatūras analīze un retrospektīvi kvalitatīvā pētniecības metode. Darba gaitā tika secināts, ka novērojama jaundzimušo krūškurvja rentgenoloģisko attēlu daļēja atbilstība rentgendiagnostikas kvalitātes kritēriju nosacījumiem, savukārt pacienta saņemtās starojuma dozas atbilst noteiktajām prasībām. Pētījuma rezultātu kvalitātes kritēriju izvērtējums un pacienta saņemto starojuma dozu uzskaite tika apkopota grafikos, tabulās un diagrammās.

Thesis of bachelor - Evaluation of radiographic quality criteria in chest examination of neonates. Actuality of thesis is based on statement, that qualitative chest radiographic examination is complicated to ensure for newborn patients because of lack of cooperation opportunities. Relevant question is received patient dose reduction in pediatry for newborn patients. Radiographer’s responsibility is to provide possibly the lowest radiation dose. The aim of bachelor was clarify quality criteria of neonatal chest radiographic examination and evaluate received patient dose. Question of research paper was eveluating roentgenological chest radiographic examinations adequacy to quality criteria’s and received patient dose requirements. In the theoretical section was analysed literature about anatomy, physiology, roentgen anatomy, patient positioning, quality criteria and dosimetry. In the practical section a retrospective qualitative research was done about evaluation of quality criteria and received patient dose. The results shows that roentgenological chest radiographic examinations adequacy to quality criteria are partly ensured and received patient dose conform necessary requirements. Results of evaluation of quality criteria and patient doses were summarized in graphics, tables and charts.
Evaluation of radiographic quality criteria in chest examination of neonates
Keywords: Medicīna; jaundzimušie; anatomija; pozicionēšana; kvalitātes kritēriji; dozimetrija