Sabiedrību atspoguļojums akmens laikmeta apbedīšanas tradīcijās Latvijas teritorijā - Pole, Dita (Latvijas Universitāte, 2016)
Apbedījumi un apbedījumu tradīcijas ir nozīmīgs avots seno sabiedrību pētniecībā. Lai gan Latvijas teritorijas akmens laikmeta apbedījumu vietās ir notikusi plaša arheoloģiskā pētniecība, tomēr maz uzmanība ir veltīta pētījumu rezultātu apkopošanai un secinājumu veikšanai. Maģistra darba mērķis ir pēc apbedīšanas tradīcijām analizēt akmens laikmeta sabiedrības Latvijas teritorijā. Iegūtie rezultāti parāda, ka dažādu sabiedrību starpā vērojamas gan līdzības, gan atsķirības apbedījumu tradīcijās, kas turklāt akmens laikmeta gaitā mainījušās. Tas liecina, ka iespējams pastāvējuši vienoti priekšstati par dzīvi pēc nāves. Tomēr, atsevišķu sabiedrību un kultūru starpā, dažādu ārēju faktoru ietekmē, apbedīšanas tradīcijās vērojamas atšķirības.

Burials and burial practice are an important source in research of ancient societies. Although Stone age burials in teritory of Latvia have been extensive archaeologically investigated, less attention has been devoted to summarize results of the research. Aim of the master`s thesis is to analyze Stone age societies in teritory of Latvia using archaeological materials of burial practice. Research results shows that among different societies there are some similarities and differences in burial practice. Moreover, they changed during Stone Age. It is possible, that in stone age existed unified concepts about life after death. However, in certain societies and cultures, who were influenced by different external factors, burial practice was different.
Reflection of society in the Stone Age burial practices in territory of Latvia
Keywords: Vēsture; apbedīšanas tradīcijas; Latvijas teritorija; akmens laikmets; sabiedrības