Penicillium lanoso-viride AMP dezamināzi atpazīstošo receptoru klāsta detektēšana perifēro asiņu mononukleārajās šūnās - Livkiša, Dora (Latvijas Universitāte, 2016)
Šajā darbā salīdzināta Penicillium lanoso-viride sintezētās AMPD un citu sēņu izcelsmes imūnmodulatoru un standartvielu iedarbība uz iekaisuma reakcijās iesaistītu molekulu gēnu ekspresiju un sekrēciju asins imūnsistēmas šūnās, un, balstoties uz rezultātos iegūto informāciju, veikta AMPD atpazīstošo PRR analīze. Ar RT-PCR metodi veiktās analīzes uzrāda, ka AMPD stimulētās asins imūnajās šūnās ir paaugstināta iekaisuma citokīnu, kā arī TLR4 signālceļā iesaistīto molekulu gēnu ekspresija, kas norāda uz tās iekaisumu veicinošo ietekmi. Ar receptoru bloķēšanas un ELISA proteīnu koncentrācijas noteikšanas metodes palīdzību noskaidrots, ka AMPD savu imūnmodulatoro darbību asins mononukleārajās šūnās veic caur TLR4

In this study the effects of Penicillium lanoso-viride AMPD, other fungal immunomodulators and standart substances on gene expression and secretion of inflammatory cytokines in peripheral blood immunity cells were analysed. Along with these experiments, analysis of the PRRs associated with the AMPD recognition was performed. The results from RT-PCR gene expression analysis showed elevated expression levels of main inflammatory cytokines and molecules associated with TLR4 signaling pathway in AMPD stimulated blood immune cells, suggesting its pro-inflammatory effect. Using receptor blocking and ELISA protein concentration determining method, it has been ascertained that AMPD evokes immune response by binding to TLR4.
Detection of Penicillium lanoso-viride AMP deaminase receptor spectrum in periferal blood mononuclear cells
Keywords: Bioloģija; AMPD; PRR; TLR4; citokīni; imūnmodulatori