Izdomātu valodu funkcijas zinātniskās fantastikas literatūrā - Serkova, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2015)
Zinātniskā fantastika vienmēr valdzināja lielu lasītāju skaitu ar savām neparastām izdomātām pasaulēm. Vēlme ‘apmeklēt’ jaunas izdomātas pasaules padara šo daiļliteratūras žanru tik populāru cilvēka vidū. Izdomātas pasaules iedzīvotāji pelna savu pašu izdomātu valodu. Tā nodrošina lasītājiem vēl dziļāko iesaistīšanās līmeni, lai iegremdētu alternatīvajā realitātē. Izdomātas valodas izveidošana nav tik vienkāršs process, nekā tas varētu likties sākumā. Šeit pastāv ievērojama autora un pat valodnieka darbs. Šī pētījuma mērķis ir aprakstīt izdomātas valodas un analizēt tās funkcijas Roberta Ensona Hainlaina ‘Bezdibenī’, Entonija Bērdžesa ‘Mehāniskajā apelsīnā’, Teda Čanga ‘Tavā dzīves stāstā’ un Henrija Bima Pipera ‘Universālā valodā’, lai sniegtu visparīgu iespaidu par izdomātu valodu funkcijām zinātniskās fantastikas literatūrā, pamatojoties uz teorijām par izdomātu valodu īpatnībām un funkcijām. Izdomāta valoda ir aktuāls temats daudziem pētījumiem par zinātni, lingvistiku un literatūru, jo tā nodarbojas ar fundamentālo jautājumu par valodas lomu cilvēku dzīvē. Šis pētījuma darbs ir nepieciešams, jo tas var kalpot kā īss ceļvedis par izdomātas valodas koncepciju un izdomātas valodas funkcijām zinātniskās fantastikas literatūrā kopumā. Pētnieciskā mērķa sasniegšanai ir izvirzīti uzdevumi izpētīt teorijas par zinātniskās fantastikas būtību, izdomātu valodu īpatnībām un funkcijām, kā arī apskatīt šīs īpatnības un funkcijas literatūras nozarē. Darbs sastāv no četrām daļām. Darba pirmajās trīs daļās tiek sniegti pētītā jautājuma teorētiskie pamatojumi. Tajās ir sniegts īss ieskats par zinātniskās fantastikas īpatnībām un izdomātas valodas funkcijām, kā arī tiek aprakstītas izdomātas valodas funkcijas literatūrā. Pēdējā daļā tiek analizētas izdomātas valodas funkcijas Hainlaina ‘Bezdibenī’, Bērdžesa ‘Mehāniskajā apelsīnā’, Čanga ‘Tavā dzīves stāstā’ un Pipera ‘Universālā valodā’. Pētījuma rezultāti atklāja, ka zinātniskās fantastikas rakstnieki izmanto izdomātas valodas, lai veiktu samērā plašus un visdažādākus uzdevumus. Saikne starp valodu, prātu un realitātes uztveri ir tas, kas īpaši interesē daudzus zinātniskās fantastikas autorus. Šajā gadījumā, izdomātas valodas kļūst par nozīmīgu zinātniskās fantastikas elementu, kas ļauj pētīt alternatīvas pasaules vai sabiedrības. Tomēr lai izpētītu šo tēmu rūpīgāk, vajadzētu veikt vairāku izdomātu valodu izmeklēšanu, piemēram, citos zinātniskās fantastikas darbos.

Science fiction has always captivated a large number of readers with its unusual fictional worlds. The desire ‘to visit’ new fictional worlds make this genre of fiction so popular among people. The inhabitants of fictional worlds deserve their own fictional language. It provides an even deeper level of engagement for readers to immerse in the alternative reality. The creation of invented languages is a process far from being simple as it may seem at first. There is a considerable work of authors and even linguists beside it. The goal of this paper is to describe invented languages and analyze their functions in Robert Anson Heinlein’s ‘Gulf’, Anthony Burgess’s ‘A Clockwork Orange”, Ted Chiang’s ‘Story of Your Life’ and Henry Beam Piper’s ‘Omnilingual’ in order to give the general impression of functions of inventened languages in science fiction literature, based on the theories about the fictional language features and functions. Invented language is a topical issue for many studies concerning science, linguistics and literature, since it deals with the fundamental question of the role of language in peoples’ lives. This research work is necessary as it can serve as a brief guide to the concept of invented language and their features in science fiction literature in general. For the accomplishment of the goal, the tasks were set to examine the theories about the essence of science fiction, peculiarities and functions of invented languages, as well as to examine these peculiarities and functions in the field of literature. The research consists of four chapters. The first three chapters of the research present a theoretical background to the research questions. They provide a brief overview of the peculiarities of science fiction and functions of invented languages, as well as describe the functions of invented languages in literature. The last chapter conducts the analysis of function of invented languages in Heinlein’s ‘Gulf’, Burgess’s ‘A Clockwork Orange”, Chiang’s ‘Story of Your Life’ and Piper’s ‘Omnilingual’. The results revealed that science fiction writers use invented languages to perform a quite wide and diverse range of tasks. The bond between language, consciousness and perception of reality is of special interest to many science fiction authors. In this case, invented languages become the key element of science fiction which allows to explore alternative worlds or societies. To explore this theme more thoroughly, the investigation of more invented languages should be carried out, for example, in other science fiction works.
Functions of Invented Languages in Science-Fiction Literature
Keywords: Valodniecība; zinātniskās fantastikas literatūra; izdomāta valoda; funkcijas; Sepīra-Vorfa hipotēze; stilistika