Anša Leitāna veltījuma dzeja sievai - Sidenko, Anna (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba „Anša Leitāna veltījuma dzeja sievai” mērķis ir sniegt ieskatu Anša Leitāna veltījuma dzejā sievai kontekstā ar žanra īpatnību un autora personības aspektu. Uzdevumi: veikt izpēti 17. un 19. gadsimta veltījuma dzejas žanra specifikā, noskaidrot sievietes nozīmi A. Leitāna dzīvē un daiļradē, atrast svarīgākas ietekmes avotu pazīmes A. Leitāna veltījuma dzejā sievai un veikt veltījuma dzejoļu satura un formas analīzi. Pētnieciskās metodes: biogrāfiskā, teorētiskā, salīdzinošā un praktiskā analīze. Pētījuma gaitā tika secināts, ka Leitāns turpina veltījuma dzejas žanra tradīciju tēlainībā un vārsmojumā. Ar veltījumiem, apsveikumiem un dažādiem citiem svinīgā rakstura sacerējumiem latviešu literatūrā tika ievests privātums, tika paaugstināts ģimenes sociālais statuss. Sievietes tēls Leitāna dzejā kopumā ir raksturots kā skaistuma, tikuma, pacietības, iejūtības, atklātības, saprašanas un laimes nesējas simbols. Mākslinieciskās izteiksmes līdzekļi atklāj Leitāna personības iezīmes. Veltījuma dzejoļos ir atrastas sentimentālisma un pirmsromantisma pazīmes. Darbs strukturēts trīs daļās: biogrāfiskā, teorētiskā un praktiskā teksta analīze. Atslēgvārdi: veltījuma dzeja, Ansis Leitāns, Katrīna Leitāne, sieviete 19. gadsimtā, sentimentālisms, priekšromantisms, aleksandriešu metrs.

Bachelor thesis “Ansis Leitāns Poems of Dedication to his Wife” is to provide insight into Ansis Leitāns’ dedicatory poems to his wife in the context of genre features and the author's personal dimension. Tasks: to investigate the 17th and 19th century dedicatory poetry genre assignments, clarify the role of woman in A. Leitāns’ life and literature, find the key impact of source characteristics of A. Leitāns’ dedicatory poems to his wife and dedicatory poems form and content analysis. Research methods: biographical, theoretical, comparative and practical analysis. During the research, it was concluded that the continued dedication A. Leitāns’ poetic imagery and genre traditions. With dedications, greetings and various other celebratory writings in Latvian literature was introduced into privacy, the family was elevated social status. Woman in A. Leitāns’ poetry is generally portrayed as beauty, virtue, patience, sensitivity, openness, understanding and Mascot symbol. Artistic means of expression A. Leitāns’ reveal personality traits. Dedicatory poems are found in different directions features. Paper is structured in three parts: biographical, theoretical and practical text analysis. Key words: dedicatory poems, Ansis Leitāns, Catherine Leitāne, woman in 19th century, early romanticism, alexandrians meter
Ansis Leitāns Poems of Dedication to his Wife
Keywords: Filoloģija