Korelācija starp dzimumu un radzenes biezumu - Fridvalde, Elīna (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 31 lapaspusēm. Tas satur 11 attēlus, 6 tabulas, 38 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Apskatīt cilvēka fizioloģisko parametru ietekmi uz radzenes biezuma mērījumiem, izanalizēt dzimuma ietekmi. Apskatīt un novērtēt radzenes biezuma mērīšanas metodes. Metode: Tika analizēts radzenes biezums 202 acīm, kas bija iegūts ar 2 dažādām pahimetrijas metodēm. Rezultāti: Radzenes centrālais un paracentrālais biezums vīriešiem ir nedaudz lielāks kā sievietēm, taču atšķirība nav statistiski nozīmīga. Labai acij starp pahimetrijas metodēm ir lielāka mērījumu atšķirība abās dzimumu grupās. Ir spēcīga korelācija starp abām pahimetrijas metodēm, bet tās nav savstarpēji aizvietojamas klīniskajā praksē.

The Bachelor thesis is written in Latvian on 31 pages. It contains 11 figures, 6 tables, and 38 bibliographic sources. Purpose: The purpose of this study is to investigate physiological parameters as gender relation to the corneal thickness measurements; review and estimate the methods of corneal pachymetry. Methods: The central and paracentral corneal thickness obtained by 2 different pachymetry methods was analysed in 202 eyes. Results: The central cornea is slightly thicker in males, but the difference is not significant. There is higher mean difference between pachymetry methods in both gender groups for the right eye measurements. The strong correlation observed between pachymetry methods, although no interchangeable use suggested in clinical practice.
Correlation between Gender and Corneal Thickness
Keywords: Fizika; centrālais radzenes biezums; radzenes biezums perifērijā; optiskās koherences tomogrāfija; pahimetrija