Atkļūdošanas informācijas vizualizēšana - Dzene-Vanaga, Ilze (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbā pētīts, kā attēlot atkļūdošanas informāciju grafiskā, lietotājam viegli uztveramā veidā. Darbs turpina autores bakalaura darbā iesākto pētījumu. Darbā aplūkoti raksti par līdzīgiem rīkiem – to arhitektūru, datu savākšanas un attēlošanas stratēģiju. Lai arī lielākā daļa šo rīku nav publiski pieejami vai vairs netiek uzturēti, rīku aprakstā minētās dažādu darbību stratēģijas, to pamatojumi un norādītās problēmas ir noderīgas, lai dziļāk izprastu tēmu. Darbā izveidots grafiska atkļūdotāja prototips. Tas veidots kā “Visual Studio” izstrādes vides paplašinājums. Rīks darbojas nelielām konsoles programmām, kas rakstītas C++ vai C# valodās. Tas spēj pārtraukumpunkta iestāšanās brīdī iegūt pilnu atmiņas grafu un parādīt to lietotājam, īpaši iezīmējot notikušās izmaiņas.

This paper describes how to display debugging information in a graphical, easy-to-understand way. The work continues the research started in Bachelor’s thesis. Articles on similar tools have been examined – their architecture, data collection and display strategies. Although most of the tools mentioned are not publicly available anymore, described strategies and their flaws help to understand the problem and possible solutions. Graphic debugger prototype is created. It is designed as an extension of the “Visual Studio” development environment. The tool is for small console programs written in C ++ or C #. It shows full memory graph to user when program stops on breakpoint, marking the changes in it.
Visualization of debugging information
Keywords: Datorzinātne; atkļūdošana; datu struktūras; atmiņas grafs; vizualizācija; “Visual Studio”