Sistēmiskās asinsrites parametru strauju izmaiņu novērtējums apakšējo ekstremitāšu hemodinamikā - Urtāne, Evelīna (Latvijas Universitāte, 2014)
No jaunākajiem literatūras avotiem ir zināma saistība starp lineārā ātruma retrogrādo komponentu un endotēlija funkcionāliem traucējumiem. Neskatoties uz pētījumiem šajā jomā, joprojām nav vienota viedokļa par asins plūsmas lineārā ātruma komponentu ģenēzi, maiņu un to ietekmējošiem faktoriem. Sevišķi aktuāls jautājums ir nenodarbināto muskuļu asinsrites gultņu reakcijas, nodarbināto muskuļu slodzes un pēcslodzes atjaunošanās periodā, kad strauji mainās arī sistēmiskie asinsrites parametri. Darba mērķis ir novērtēt sistēmisko asinsrites parametru strauju izmaiņu izraisītās reakcijas kopējā augšstilba artērijā (CFA) un tās asinsrites gultnē. Pētījumā kopumā piedalījās 16 sievietes, kuru vidējais vecums bija 22 ± 2 gadi. Dalībnieču vidējais garums bija 171±6 cm un vidējais svars bija 59 ± 8 kg. Vidējais ķermeņa masas indekss bija 20 ± 2 kg/m2. Pētījuma dalībniecēm ar ultrasonogrāfijas metodi tika reģistrēti sekojoši CFA hemodinamiskie parametri: asins plūsmas tilpumātrums, asins plūsmas anterogrādais lineārais ātrums, asins plūsmas retrogrādais lineārais ātrums. Mērījuma laikā ar iekārtu Finapres tika nepārtraukti reģistrēti sistēmiskie asinsrites parametri.

Recent literature suggests the relationship between retrograde component of linear velocity and endothelial dysfunction. Despite of extensive research in this field, there is no commonly accepted opinion concerning origin and alteration of linear velocity components and their influencing factors. Particularly important question is vascular responses in contralateral beds during exercise and post-exercise recovery period when transient alteration of systemic cardiovascular parameters are induced. The aim of study: Assessment of responses induced by rapid alterations of systemic circulation parameters in common femoral artery (CFA) and its bed. Study comprised 16 young and healthy women with average age 22 ± 2 years. The group average height was 171±6 cm and average weight 59±8 kg. Mean body mass index was 20±2 kg/m2. During entire experiment CFA hemodynamic parameters such as volumetric flow, linear antegrade velocity, linear retrograde velocity and systemic cardiovascular parameters were registered non-invasively in beat-to beat manner with an ultrasound Doppler and Finapress.
Reflection of transient alterations of systemic cardiovascular parameters on regional hemodynamics of lower extremities
Keywords: Bioloģija