Valsts sociālais budžets un tā analīze - Saldeniece, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2009)
Šobrīd viena no aktuālākajām tēmām valstī ir tieši saistīta ar Valsts sociālo budžetu. Sabiedrību uztrauc tas, vai visam pietiks naudas līdzekļi un kā efektīvāk un labāk budžetu sastādīt un pārdalīt pa sociālajiem apdrošināšanas veidiem. Ekonomiskā situācija, kurā patlaban atrodas Latvija, un ko raksturo aizvien sliktāki makroekonomiskie dati, kā arī būtiska nodokļu ienākumu samazināšanās, liek veikt strukturālas izmaiņas visās nozarēs, tostarp arī valsts sociālajā budžetā. Valsts sociālajiem apdrošināšanas ieņēmumiem ir vislielākais īpatsvars Latvijas kopbudžetā nodokļu ieņēmumu ziņā. Tās veido gandrīz trešo daļu no visiem konsolidēta budžeta ieņēmumiem un tās veido ieņēmumi, kuri paredzēti palīdzības sniegšanai personām noteikta sociālā stāvokļa pārmaiņu un riska gadījumos. Diplomdarba “Valsts sociālais budžets un tā analīze” mērķis ir pētīt, analizēt un izvērtēt Valsts sociālo budžeta politiku Latvijā pašreizējā laika posmā, izvērtēt tā situāciju, izpētīt, kā tiek sadalīta un novirzīta nauda pa sociālajiem apdrošināšanas veidiem, salīdzināt ar starptautisko praksi, izdarīt secinājumus un izstrādāt priekšlikumus Valsts sociāla budžeta pilnveidošanai Latvijā. Darba pirmajā daļā autore sniedz vispusīgu Valsts sociālā budžeta saturisko raksturojumu, apskata Valsts sociālā budžeta struktūru, vēsturisko attīstību, sociālās apdrošināšanas reformu un politiku Latvijā. Darba otrajā daļā autore apskata un analizē Valsts sociālā budžeta izlietošanu pa šobrīd aktuālākajiem sociālās apdrošināšanas veidiem. Valsts sociālā budžeta veidošanas analīze. Darba trešajā nodaļā autore apskata citu valstu pieredzi un rādītājus, sniedz Valsts sociālā budžeta pilnveidošanas priekšlikumus. Nobeigumā autore sniedz secinājumus un izvirza savus priekšlikumus Valsts sociālā budžeta pilnveidošanai Latvijā.

One of the most important issues currently in Latvia is directly linked with National social budget. Society is concerned about available financial resources and efficient budget management regarding various social security funds. Due to current economic situation in Latvia, which is characterized by increasingly bad macroeconomic figures as well as considerable decrease in tax income, there is necessity for structural changes in many fields, including National social budget. Social security income forms the largest portion in Latvian National budget in regard to collected taxes. It covers almost third of income for a consolidated budget and consists of tax income supposed for providing social guarantees to persons who are in transition between social statuses or in other social risks. Objectives of diploma work “National social budget aun its analysis” are to investigate, analyze and evaluate the current policy and state of National social budget in Latvia, investigate management of financial resources across various social security funds, compare it to best international practices and give conclusions and suggestions for improving National social budget in Latvia. . In the first part of the work general description and overview of the National social budget is given by the author, including the structure and historical evolvement of National social budget as well as national social security policy and reforms in Latvia. Second part includes author’s analysis of National social budget expenditure across the most important social security funds and analysis of National social budget creation. In the third part experience and metrics of other countries are given by the author, including some suggestions regarding improvements for National social budget. In the final part the author gives her conclusions and proposes suggestions for improving National social budget.
State social budget and its analysis
Keywords: Finanšu menedžments