Kriminālprocesa izbeigšanas veidi - Muhins, Vadims (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba nosaukums ir „Kriminālprocesa izbeigšanas veidi”. Šajā darbā, pamatojoties uz spēkā esošo Kriminālprocesa likumu un praksi, tiek izpētīti jautājumi, kas attiecas uz kriminālprocesa izbeigšanu, ievērojot atsevišķas kriminālprocesa stadijas. Temata aktualitātes pamatojums un tā izvēle ir skaidrojama ar padziļinātu izpratnes veidošanu par kriminālprocesa izbeigšanu, turklāt šī tēma ir īpaši aktuāla šodien, jo ik dienas notiek kādi likuma pārkāpumi, un tiek aizskarts cietušo personu īpašums, veselība, kā arī tiek radīti draudi dzīvībai, līdz ar to kriminālprocesā iesaistītām personām pēc procesa virzītāja iniciatīvas, kā arī KPL noteiktajā kārtībā, var tikt piemērotas dažādas kriminālprocesa izbeigšanas formas. Bakalaura darba mērķis ir analizēt kriminālprocesa izbeigšanas veidus un pamatus, izpētīt kriminālprocesa izbeigšanu privātā un publiskās apsūdzības sfērā, aplūkot kriminālprocesa izbeigšanu, ievērojot kriminālprocesa stadijas, kā arī - uz izzinātās, apstrādātās un klasificētās informācijas pamata ir atrastas problemātiskas situācijas, kā rezultātā ir izteikti secinājumi un priekšlikumi kriminālprocesa normu tālākā attīstīšanā un pilnveidošanā. Papildus autors detalizētāk ir pievērsies vienam no kriminālprocesa izbeigšanas veidiem – izlīgumam, kā arī norāda izlīguma problemātiku praksē, tā nozīmi un vietu KPL un citu valstu normatīvajos aktos un nostādnēs. Darba pirmajā nodaļā ir apskatīti sekojoši jautājumi: pirmkārt, apskatīta kriminālprocesa izbeigšanas tiesiskā reglamentācija KPL, tajā skaitā kriminālprocesa izbeigšanas iemesli un pamati, otrkārt, kriminālprocesa izbeigšana privātās un publiskās apsūdzības sfērā. Darba otrajā nodaļā noskaidroti kriminālprocesa izbeigšanas veidi atsevišķās kriminālprocesa stadijās – izmeklēšanas, kriminālvajāšanas un iztiesāšanas stadijā. Darba trešajā nodaļā, ir apskatīts izlīgums kā viens no kriminālprocesa izbeigšanas veidiem, vairāk pievēršoties izlīguma noslēgšanas priekšnosacījumiem un tā sekām, izlīgums kā mediācijas būtībai krimināltiesībās un ar izlīgumu saistīto problemātiku praksē un teorijā.

The topic of bachelor work is “The ways of ending criminal action”. In the work, basing on the valid law of criminal action and praxis, the questions concerning the ending of criminal process are elaborated, obeying certain stages of criminal process. The actuality of the topic and its choice is determined with the profound creation of understanding of the ending of the criminal process. This topic is especially actual nowadays, because daily the violation of laws take place, and the property, health of victims are touched, as well as certain life threats arise. A result, different forms of ending criminal action can be referred to the persons involved in the criminal action according to the rulings of Criminal action law. The aim of the bachelor work is to analyse the ways and bases of ending Criminal action, to investigate the ending of Criminal action in private and public accusation sphere, investigate the ending of Criminal action, obeying the stages of Criminal action, as well as problematic situations that are found on the base of processed and classified information. As a result, the conclusions and offers to develop Criminal action rules are declared. In addition the author of the work has especially elaborated turned to the way of the ending Criminal action – reconciliation. The first part of the work includes such questions: firstly, the reglementation of the ending criminal action in the Criminal action rules, also the causes for ending criminal action, secondly, ending of the criminal action in the private and public law spheres. The second part of the work the ways of ending criminal action in the certain criminal actions’ stages are determined – in the stages of investigation, criminal persecution, accusation. The third part of the work includes the reconciliation as one of the criminal action’s ending ways, putting an emphasize on the causes and results of making reconciliation , reconciliations role in criminal law and its problematic in the praxis and theory.
The ways of ending of criminal action
Keywords: Juridiskā zinātne