Trofisko čūlu terapija cukura diabēta pacientiem farmaceita praksē - Lukjanova, Ksenija (Latvijas Universitāte, 2017)
Cukura diabēts (CD) ir slimība, kas galvenokārt raksturojas ar glikozes vielmaiņas traucējumiem. Atkarībā no CD veida, organisms pats neizstrādā insulīnu no aizkuņģa dziedzera β-šūnām (pilnīga destrukcija) (1.tips), vai nespēj izmantot insulīnu pareizi (insulīna rezistence) (2. tips) [American Diabetes Association, 2011]. Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot trofisko čūlu esamības biežumu CD pacientu vidū un noskaidrot farmaceita lomu šo brūču terapijā, analizējot 2016.gada aptauju rezultātus, kuras tika veiktas Rīgas 1. Slimnīcas un ģimenes ārstu prakses aptiekās Rīgā. Darbā tika analizētas atbildes no pacientu un no ārstu aptaujām, pēc kurām tika noskaidrota pēdu problēmu vēsture, pašreizējās kāju un pēdu problēmas, pēdu kopšana, profilakse, kā arī ārstēšanas metodes un aprūpe (izmantojot dažādus pārsējus). Aptaujā piedalījas pacienti vecumā no 45 gadiem un vairāk. Kopumā tika izdalītas 70 aptaujas anketas, no kurām 56 aptaujas anketas tika saņemtas atpakaļ un atzītas par derīgām. Ārstiem tika izdalītas 30 aptaujas anketas, no kurām 10 aptaujas anketas tika saņemtas atpakaļ un atzītas par derīgām. Galvenokārt tika aptaujāti endokrinologi, dermatologi un ģimenes ārsti. Pēc aptaujas rezultātu apkopojuma, secināts, ka no visiem respondentiem 61% bija sievietes un 39% bija vīrieši. 34% respondentu bija pacienti vecumā no 45 – 59 gadiem, 29% respondenu bija pacienti vecumā no 60 – 68 gadiem, 32% aptaujāto – no 69 – 79 gadiem un 5% bija pacienti 80 gadu un vecāki. Pēc datiem var secināt, ka vairāk slimo sievietēs, nekā vīrieši. 90% respondentu bija CD pacienti, no tiem 36% pacientiem bija trofiskās čūlas.

Diabetes is a disease mainly characterized by glucose metabolism disorders. Depending on the type of diabetes, the body itself does not make insulin from pancreatic β-cells (complete destruction) (1st type), nor does properly use insulin (insulin resistance) (2nd type) [American Diabetes Association, 2011]. The aim of this study is to determine the presence of a trophic ulcer disease among the patients with diabetes mellitus and to clarify the role of the pharmacist in the wound therapy by analyzing the results of the survey of 2016 that was carried out in Riga 1st hospital and doctors in pharmacies [M1]. This study deals with the analysis of the patients and medical personnel survey, based on which the foot problem history, current leg and foot problems, and proper foot care were ascertain, as well as methods of treatment and care (through a variety of bandages). Patients at the age of 45 or more were surveyed. The survey consists of 70 questionnaires, 56 of which were received and analyzed, whereas the medical personnel survey consists of 30 questionnaires, 10 of which were received and analyzed. Mainly endocrinologists, dermatologists and general practitioners participated in the survey. Based on the survey results it is possible to conclude that 61% of all the patients are female and 39% are men. 34% of the respondents are patients at the age of 45 - 59, 29% are patients at the age of 60-68, 32% - 69 to 79 years old, and 5% are patients at theage of 80 or more. The results obtained prove that women are more affected than men. 90% of respondents were patients with diabetes, of which 36% of the patients had trophic ulcers.
Trophic ulcer therapy diabetic patients in pharmacist practice
Keywords: Farmācija; cukura diabēts; diabētiskās čūlas; iekaisums; farmakoterapija